József Attilával kapcsolatos tudásukról adtak számot

2023.04.22. 07:00

Móri és fehérvári csapatok állhattak a Költőnk és Kora vetélkedő dobogójára

Két fordulón át versengtek a diákok a Költőnk és kora vetélkedő döntőjében. Az immár harminckettedik alkalommal, középiskolások számára meghirdetett megmérettetésen a csapatoknak József Attila munkásságával, életével, korával, irodalomtörténeti jelentőségével és hatásával kapcsolatos feladatokat kellett teljesíteniük.

Baráth Eszter

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület és a Vörösmarty Mihály Könyvtár a hagyományoknak megfelelően idén is meghirdette a Költőnk és Kora címet viselő versenyt a költészet napja alkalmából. A szervezők megfogalmazása szerint a vetélkedő célja elmélyíteni és szélesíteni a diákok József Attilával kapcsolatos ismereteit, hogy ezáltal még közelebb jussanak a költő világához. Emellett azonban nagy hangsúlyt helyeznek arra is, hogy a feladatok által hozzásegítsék a versenyzőket kreatív készségeik, képességeik kibontakoztatásához, fejlesztéséhez.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A jelentkező csapatoknak először egy online forduló keretében kellett számot adniuk tudásukról. Március 2. és 16. között főként versismereti, irodalomtörténeti, kortörténeti, valamint József Attila életével, kortársaival kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk. Ebből a fordulóból a megye középiskolásainak tizennégy csapata jutott tovább a személyes részvétellel zajló döntőbe, amelyet április 21-én a székesfehérvári Hiemer-házban rendeztek meg. A döntő programját szintén két részre osztották a szervezők, a délelőtti fordulót követően a hat legjobban teljesítő csapat bizonyíthatott a délutáni megmérettetésen.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A döntő második fordulójában mindenki azonos esélyekkel indult a végső győzelemért, hiszen a csapatok nem vitték tovább a délelőtt megszerzett pontjaikat. Végül a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Móri Táncsics Mihály Gimnáziumból érkező „Hódító Istennők” csapat állhatott fel, második helyen pedig az intézmény másik csoportja, a „TökMaGok” végeztek. A Költőnk és Kora vetélkedő győztese idén a „LEHUNYadi kék szemét” nevű, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Hunyadi Mátyás Technikum tanulóiból álló csapat lett.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Rédei Norbert székesfehérvári önkormányzati képviselő különdíjat ajánlott fel annak a csapatnak, amely a legelmélyültebb tudást igénylő feladatokban a legjobban teljesített. Ezt az elismerést a Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium „4 kicsi gesztenye” nevű csapata vehette át. A Szabad Művelődés Háza munkatársa, igazgatója, a Költőnk és Kora József Attila műveltségi vetélkedő létrehozója, Tóth László tíz éve hunyt el. A szervezők idén az ő emlékének szentelték a versenyt. A székesfehérvári amatőr színjátszás területén is maradandót alkotó Tóth Lászlóról elnevezett díjat Nemes János, a Móri Táncsics Mihály Gimnázium tanulója vehette át a megmérettetésen nyújtott előadói teljesítményéért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában