Méretes büszkeség

2023.04.09. 10:00

A lepsényi óriás tojás minden évben útra indul a faluban, pedig lába sincs

A tekintélyes nagyságú tojás, évek óta elengedhetetlen kelléke, a település húsvéti dekorációjának.

Hajdú Marianna

Borsos Györgyöt, a lepsényi Kézay Klub szakértő-mentorát kértük, álljon a tojás mellé, demonstrálva annak hatalmas méretét

Forrás: Hajdú Marianna/FMH

A körülbelül tíz évvel ezelőtt készült, másfél méter magas, húsvéti hímes tojást, évente kétszer megjáratják a faluban. 

A jelenleg is a főút mellett díszelgő mega tojás, a húsvéti időszakon kívül egy raktárban tölti az év többi napját, várva a tavaszt, amikor eljön az ő ideje. 
Húsvét előtt aztán jönnek érte az erős emberek. A tojásnak nem csak magassága kolosszális, de súlya is embert próbáló, legalább négy emberével egyezik meg.

A hungarocell alappal készült tojást formára alakítását követően – kőműves segítségével – hálóval vonták be és vakolattal látták el. Korábban mésszel kezelték a tojás felületét, de az nem bizonyult tartósnak, így alkotója, Nagy Gabriella, évekkel ezelőtt zománcfestékkel festette újra a gigantikus húsvéti szimbólumot. 

Ennek a 60 kilogrammnak veselkedik neki, alkalmanként négy ember, a raktárból kihozva emelik a kisteherautó platójára a szállításhoz, majd onnan a helyére. A színpompás ünnepi dekoráció megéri a fáradtságot. Messziről látni és a település lámpás kereszteződése mellett, a tojásfák ölelésében állva, tökéletes szelfipont, az arra járóknak.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában