Ismét nyitva a múzeum

2023.03.16. 17:30

Rengeteg alumíniumtárgy és egy bányajárat is várja a látogatókat Fehérváron

Március 16-tól ismét látogatható a székesfehérvári Alumíniumipari múzeum a Zombori úton, ám egyelőre továbbra is csak a hét meghatározott napjain és előzetes bejelentkezés után.

Borsányi Bea

A bányászok munkakörülményeiből is képet kapunk

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A múzeumtól nem messze ma is gyártják az alumínium termékeket az egykori Könnyűfémmű utód-cégeiben, ahol többek között tekercsek, lemezek, lapok, körlemezek, bordás lemezek, keményforrasztott lemezek készülnek. Félkész termékek, amelyekből aztán az olyan, általunk ismert végtermékek lesznek, mint pl. az alufólia, egyes autók hűtői, vagy éppen a buszok kerekei. Ma talán már kevés alumínium tárgyat használunk otthonainkban, de nagyszüleinknél még mindennapos volt az alumínium gázpalack, a teáskanna vagy éppen a szódásszifon. 

A tárgyak egy részét ma már nem használjuk, de valamikor jó szolgálatot tettek pl. a konyhában
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ilyenekkel is találkozhatnak a múzeumba látogatók, akik az alumíniumból készült tárgyak mellett megismerhetik a magyarországi bauxitbányászat és az alumíniumgyártás történetét is, sőt néhány méter erejéig egy bányajáratban is sétálhatnak.

Március 16-tól a múzeum előzetes bejelentkezés után csütörtöktől-szombatig, 10-14 óráig látogatható. Bejelentkezni az [email protected] e-mail címen, vagy a 30/693-3498-as telefonszámon lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában