Frissen Fejérből

2022.12.25. 07:00

Szükségünk van arra, amit ez a betlehemi család tanít – Éjféli mise a fehérvári Bazilikából

Ahogyan az karácsony idején szokás, december 24-én a késői – éjféli – időpont ellenére megtelt hívőkkel a Szent István-székesegyház. A szentmisét Spányi Antal megyéspüspök celebrálta.

Szanyi-Nagy Judit

Az éjféli szentmisét a televízión és az interneten keresztül is bárki megnézhette, meghallgathatta

Forrás: DunaTV / Médiaklikk

– Urunk születése arra hív, hogy a hitnek az engedelmével és alázatosságával éljünk – szólította meg a híveket a főpásztor, majd elgondolkodtatásra buzdított: – Készek vagyunk a gyermek csöndjében felismerni Istenünk hatalmát? Kiszolgáltatottságában megtapasztalni Isten segítő erejét?

Igehirdetésében felidézte, miként érkezett Názáretből Betlehembe Mária és József, s hogy itt, ezen az éjszakán született meg a gyermek. Az a gyermek, aki a békességet, a nyugalmat jelenti, a tiszta szívű embereknek pedig a szívbéli örömöt. – Szükségünk van arra, amit ez a betlehemi család tanít – hangsúlyozta Spányi Antal. – Vannak nagyratörő elképzeléseink, de ki tudja, hogyan alakul a holnapunk. Vágyunk a békére, a szeretetre, mégis valami keménység árad belőlünk, sokszor olyat mondunk, amit nem kellene, sokszor olyan gesztust teszünk, amit megbánunk, és sokszor hiányzik belőlünk az a szeretet, amit keresünk. Jó nézni ezt a betlehemi családot, mert belőlük valami bensőséges titok árad: létünk gyógyulását segítik, szívünk sebeit orvosolják, az élet teljességét ígérik nekünk. Itt ugyanis nem "csak" egy gyermek születését látjuk. Amit látunk, az Isten ígéretének beteljesedése – hangzott el az ünnepi szentmisén, melyet a DunaTV élőben is közvetített. 

A nemrég felújított Bazilika belsejét Zemlényi Katica vezényletével a Vox Mirabilis Kamarakórus, valamint Korb Tamás kántor töltötte meg lélekig hatoló énekszóval és orgonajátékkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában