Frissen Fejérből

2022.12.29. 11:58

Minden reggel egy új reggel - erről is szól a lovasberényi előadás

Saját maga írta és rendezte a lovasberényi művelődési ház vezetője, Fülöp-Weigler Bettina az Egy gazdag karácsony című darabot, melyet pénteken délután mutatnak be a helyieknek.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A lovasberényi Róna József Művelődési Ház ad otthont december 30-án 16 órától az Egy gazdag karácsony című darabnak, melyet maga a művelődési ház vezetője írt és rendezett. Már állnak a díszletek, a közönség tere is „behavazott” a produkcióra készülvén. A darab írója így fogalmazott a feol.hu-nak:

- Először 2016-ban, még 21 évesen, majd 2018-ban írtam és rendeztem karácsonyi mesejátékot a Róna József Művelődési Ház színpadára, azzal a céllal, hogy egy kis történetet, egy kis melegséget, egy kis csodát adhassak és adhassunk a falubelieknek karácsony előtt. Emlékszem, az első mesejáték 16 perc volt, azonban minden képzeletet felülmúlt az érdeklődők száma. 2018-ban, már egy sokkal terjedelmesebb és hosszabb történettel álltunk ki a szintén zsúfolásig megtelt nézőtér elé – meséli Bettina, akinek ezután négy évig „nem fogott a tolla”. - Próbálkoztam, de az a történet, amit én szerettem volna, nem tudott megíródni. Ma már tudom, hogy nem volt itt az ideje. Idén októberben azonban ismét tollat ragadtam és a történet minden mondata pár óra alatt papíron volt. Már csak az általam elképzelt szereplőket kellett felkeresnem, akik velem együtt szintén helyi gyermekek és felnőttek.

Fotós: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap 

A darab nem nehéz – derül ki Bettina elmondásából -, azonban vannak benne mélységek és magasságok, szerepfejlődések, leckék és tanulságok. - Apróságok, amiket a szívekben, de hazavihettek az eddigi nézőink – tette hozzá az író. Aki hozzátette: - Borzasztó boldog voltam, mikor a felkeresésemre összeállt a "társulat" olyan fantasztikus helyiekkel, mint Ütő-Dávid Lenke, Ütő Endre operaház főigazgató özvegye, Feind Julcsi, az alig 6 esztendős óvodás, Berencsi Attila, festő és színész, Koncz László, Lovasberény jegyzője, Vidákovics Marcsi a Református óvoda egykori vezetője, Spindler Krisztián zenész és informatikus. És persze az kilenc gyermek, akik a helyi általános iskolába járva hatalmas kincsei és "szálvivői" az előadásnak.

A munkafolyamat másfél hónap volt, mint egy színházban, annyi nehezítéssel, hogy ők „csak” heti 4 órát próbáltak. A nehéz és fárasztó próbaidőszak alatt beszerezték a kellékeket, ruhákat, jelmezeket.

Fotós: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap 

- Semmire nem költöttünk, mondhatni nulla költségvetéssel vágtunk neki és bonyolítottuk le az egészet. A történet egy egyedül maradt asszonyról szól, akire édesapja ráhagyta a gyárat, amely munkát és megélhetést biztosít a falu minden ott lakó felnőttjének. Az idős és megkeseredett asszony az apja által ráhagyott otthonban él a falu felett és minden, ami egykor, gyermekként őt boldoggá tehette, a díszes pompa, szép bútorok mára már fehér lepel fedi, épp úgy mint a lelkét. A szegény falubeli gyerekek, egy fém, melegedő hordó mellett, lent az utcán, játszanak, beszélgetnek miközben őrzik a kinézett karácsonyfát. Az ő szívük és hitük olyan hatalmas, hogy elfelejtve az asszony általi gonoszságokat, azt kérik a karácsonyi angyaloktól, hogy a gyárvezetőnő bőséges karácsonya váljon szeretetben gazdaggá. Itt változik meg a szavak jelentése. A Szegénység és Gazdagság teljesen más értelmet nyer, a szeretet jelenlétében, vagy hiányában. A csoda pedig megtörténik: egy Angyal leszáll és az asszony álmában megjelenve újrajátszódik a gyerekkor egy pici jelenete. Egymásra talál az asszony és gyermeki önmaga.

Fotós: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap 

De hogy pontosan mi is a történet vége, azt december 30-án, 16 órai kezdettel egy 50 perces előadásban  árulják el, immáron harmadszorra a Róna József Művelődési Ház Ütő Endre Nagytermében. Ugyanis mind a bemutató, mind az azt megelőző nyilvános főpróba szerencsére telt házzal ment.

- S bár ez egy karácsonyi előadás, két ünnep között még talán akad létjogosultsága.. Számomra az előadás a csodáról szól. Arról a csodáról, amiről a felnőtté válás alkalmával megfeledkezünk. Arról a csodáról, amit a gyermekek újra és újra megpróbálnak megmutatni, és a legtöbb felnőtt, ha észre is veszi, hinni sosem kezd el benne újra. Valamint a második esélyről. Arról, hogy minden reggel egy új reggel. És az, aki tegnap még gonosz volt, zsugori és fellengzős, egy kis szeretettel, odafigyeléssel és hittel, akár egy kedves vendéglátóvá is válhat. Mindennek a kulcsa a hit és a szeretet. Ez az én és a mi történetünk, ami falubeliektől falubelieknek készült ajándékba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában