Sárközi, kalotaszegi motívumokkal is megismerkedhettek

2022.11.07. 10:47

Gyöngyök csodálatos világába kalauzoltak Dinnyésen

A gyöngyök csodálatos világába vezeti be tanítványait Dinnyésen Nagy Gyöngyi gyöngyfűző iparművész. Sárközi, kalotaszegi motívumokkal is megismerkedhettek itt a résztvevők.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Apró színes és csillogó gyöngyökből fűznek csodálatos ékszereket a hölgyek a dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központban minden héten. Ez az utolsó hetük a tanulásra, melyre a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-Dunántúli Regionális Társasága (M-Art) biztosított lehetőséget számukra, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza 60 órás programja keretében.

Fotós: S. Töttő Rita / FMH

Nagy Gyöngyi gyöngyfűző iparművész Sóskútról érkezett a kis társasághoz, hogy tapasztalatával segítse őket a tanulásban. Gyöngyi nyugdíjas óvónő, régóta foglalkozik gyöngyfűzéssel, játszóházakban, tanfolyamokon tanít gyöngyfűzést az érdeklődőknek, árulta el a feol.hu-nak.

Fotós: S. Töttő Rita / FMH

- A program végén népi ékszerkészítő tanúsítványt kapnak a résztvevők – tette hozzá, ahogy azt is: egyszerűbb gyöngyszalagok készítésével kezdték a foglalkozásokat, majd sárközi gyöngygallérokat, csipkéket készítettek – keresztbe fűzöttet és rojtost egyaránt. Sorra kerültek moldvai csángó gyöngygallérok, illetve olyan tárgyak is, melyeket a kalotaszegi párta elemeiből – annak a technikáját alkalmazva – alkottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában