Frissen Fejérből

2022.11.19. 14:00

Előtte-utána: így nézett ki a dégi Festetics-kastély és annak parkja (videó)

Egy csaknem ötperces, a külső és belső tereket egyaránt bemutató videót készített a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit (NÖF) Kft. a dégi Festetics-kastélyról.

Szanyi-Nagy Judit

A jelen embere által évek, évtizedek alatt megszokott külső szín is változott

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A sokak által kedvelt épület felújítása még 2018 nyarán kezdődött el – legalábbis ekkortól számítva tartott zárva a kastély. Befejezési céldátumként az idő előrehaladtával több évszám, időpont is felmerült, végül 2022. november 8-án adták át ünnepélyes keretek között a – cél szerint – minden igényt kielégítő építményt.

A helyiek és a gyermekkorukat itt töltők emlékezetében még élénken élhet, milyen volt a megújulás előtt a kastély és annak parkja. A 64-es főúthoz közeli grófi temetőhöz például egy kifejezetten vadregényes, fák, bokrok és nádas által szegélyezett tájon át lehetett eljutni, az épületek – a kastély és a Hollandi-ház – belseje pedig változatos funkciókat látott el: egyszer történeti kiállítást tartottak bennük, máskor gyermekrajzokat akasztottak a falakra, de olyan is volt, hogy üresen álltak a helyiségek. Ezekből az időkből is ízelítőt ad a NÖF Kft. úgynevezett "nyitó" filmje, amelyet alább tekinthetnek meg:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában