Frissen Fejérből

2022.10.28. 11:06

Tizedik lett a perkátai öreg tölgy

Évről évre megméretteti magát Fejér megye egyik monstruma Az év fája versenyen.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

A perkátai, Öreg tölgy névre hallgató fa rendszerint jól is szerepel a versengésben, ami azt jelenti: a zsűri által több alkalommal bejutott már a döntőbe. Ez történt idén is, júliustól kezdve pedig egészen október elsejéig a "közönségre" bízták az ugyanígy kiválasztott fák sorsát. Szám szerint tizenkettőét.

A szervezők hangsúlyozták, a vetélkedő keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresték, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál, vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban. A szavazók pedig döntöttek: Az év fája verseny első helyét a tatai angolkertben a Cseke-tó felett álló (fekvő) platán „híd” nyerte el 3887 szavazattal. A Hős fa címet idén a Zala megyei Lengyeli-legelő fái (mellesleg 307-en voksoltak rájuk), míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a Pesti megyei Aggastyán, a Micsky hársak egyike kapta (amúgy 100 szavazatot gyűjtött össze). Az idős fák nagykövete, a perkátai tölgy a tizedik helyen végzett, 296 szavazattal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában