Frissen Fejérből

2022.10.09. 14:30

Csőszön a talicska is “közlekedőedény” (videó)

A II. Őszi-Csőszi Gasztrofesztivált rendezték szombaton a település sportpályáján.

Hajdú Marianna

Testet, lelket, rekeszizmokat tettek próbára a parasztolimpia versenyzői.

Forrás: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

Már a rendezvény hossza miatt is a falu legkeményebbjeinek lett címezve a verseny. Reggel fél tíztől kezdődött a válogatott műsorok és programok kavalkádja. 

Csernik Szende mesemondással hangolta be a közönséget. Közben megnyílt Csősz régmúltat idéző képgalériája, ahol az elmúlt száz év csőszi történelemből válogatott képritkaságokat mutattak be. 

Az elmúlt száz év csőszi történelemből válogatott képritkaságokat mutattak be
Forrás: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

Aba Város Fúvószenekara vendégszerepelt a hatalmas sátorban felállított színpadon. Közben a büntetőrúgó versenyre sorakoztak a környék Luís Figo-i, hogy a legjobb és legpontosabb 11-eseket csavarják a helyi sportpálya kapujába. 

Gasztro fesztivál nem létezhet ételek nélkül. Nem volt ez másként Csőszön sem. Ez időben már javában töltötték a a belet a csapatok, mivel délután két órára már a zsűri előtt kellett, hogy kanyarogjanak és gőzölögjenek a pompás kolbász tekervények.

A kolbászé volt a főszerep a gasztro fesztiválon
Forrás: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

Amíg a zsűri a szakács tudományokat tesztelte, addig a sátor adta árnyékon kívül megindultak a parasztolimpiai játékok. Míg a hagyományosnak mondott, négyévenkénti olimpiai játékokra éveken keresztül célirányosan készülnek a sportolók, addig az itt nevezett csapatok a verseny szabályainak ismertetésekor szembesültek azzal, mire is vállalkoztak. A kőkemény szabályokat ugyanilyen kőkeményen számonkérték a versenyzőktől.

A hangulat a sátoron belül és kívül is fergeteges volt
Forrás: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

A feladat összetett volt. Legalább négy fős csapatok indultak. Két talicskában – amiről Csőszön kiderült, hogy közlekedőedény – egy-egy csapattagot az akadályok között, egészen a kútnak avanzsált műanyag hordóig kellett tolni. A kútból két vödör vizet merítve a mosóteknőhöz két körben eljutattni volt a feladat, ahol egy kupac ruhát kellett a versenyzőknek kimosni és katonás rendben a szárítóra aggatni. Itt fontos kitétel volt, hogy a patyolat ruhákat ruhacsipesz is védje a csőszi viharoktól. Amint végeztek a nagymosással, a ház körüli egyéb, és felettébb komoly teendők következtek. Egy nagy kupac téglát egyetlen talicska segítségével kellett a versenyzőknek elhordani. Szigorúan egy fuvarról lehetett szó, szóval a talicska megpakolása is logisztikai ismereteket követelt.

A fűrészelés után és a kemence építése előtt, a csőszi gumitőgyű tehenet is megfejték
Forrás: Hajdú Marianna/ Fejér Megyei Hírlap

Nem tolták a taligát messzire, mert a műveletet a furfangos szervezők egy kis fafűrészeléssel akasztották meg. Mint kiderült a téglákból kemence készült tetővel és tüzelő nyílással a fának. 

A versenyzők nekigyűrkőztek a nagy iram előtt. Ki az ingujját, ki a nadrágszárat, ki a párolt nedűk egyikét gyűrte fel, illetve be.

Minden csapat saját stratégiával indult. Volt akik a csapat erejében hittek, volt akik a gyorsaságában. Akadt, aki saját fűrészt kívánt használni, de a bírák leszavazták. Egy közös volt minden rajthoz állóban: a részvételt tartották fontosnak, de győzni jöttek.

Akik ép bőrrel és rekeszizmokkal megúszták a kihívásokat, a színpadon a néptáncosok bemutatója, táncház, Nagy Albert és Zenekara várta őket, hogy kifújhassák magukat.

Ha maradt még, aki reggel óta talpon tudott maradni, az este 9-től Nagy Ricsivel és Hencz Bálintal bulizhatott hajnalig.

Ismét van egy évük a csőszi parasztoknak a következő olimpiára megacélosodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában