Frissen Fejérből

2022.09.19. 07:00

Ikonikus épületekben is fogadták a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain (képgaléria)

Szeptember harmadik hétvégéjén, a Kulturális Örökség Napjain, ismét megannyi színes program várt a kultúrára fogékony közönségre Székesfehérváron, ahol az érdeklődők többek között bejárhatták a Hiemer-házat, a megyei levéltár épületét, és vezetett sétát tehettek a belvárosban, valamint a Rác utcában.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A magyar királyi vallás- és közoktatási miniszter 1872-ben kelt rendeletével hozta létre a magyar műemlékek védelmét szolgáló Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottságát, így idén a megannyi programot kínáló rendezvénysorozattal egyúttal a 150 éve született magyar műemlékvédelem előtt is tisztelgett a város. Szerencsére a kissé borongós időjárás sem szegte kedvét a kultúra kedvelőinek, akik ezen a hétvégén újra bepillantást nyerhettek a város különleges épületeinek azon zugaiba is, melyek az év nagyobb részében nem, vagy csak ritkán látogathatók.

A Szent István király székesegyházba érkezők vetített képes előadás során nyerhettek betekintést az elmúlt években zajlott felújítási folyamatokba, s szemügyre vehették az éveken át tartó munkálatok szemet gyönyörködtető eredményeit. A mai megjelenésében barokk stílusú templom belső felújítása 2018-ban kezdődött, melynek során elkészült 2000 négyzetméter falkép tisztítása, konzerválása, esztétikai helyreállítása, valamint a főoltárképpel együtt 66 négyzetméter vászonkép és az altemplomban 136 sírtábla restaurálása. A munkák során a szakemberek 424 négyzetméter felületet aranyoztak be, és helyreállítottak 1500 négyzetméter műmárvány és stukkó felületet.

A felújítás és a rekonstrukciós munkálatokról, valamint az épület múltjáról, érdekességeiről Jeszeniczky Ildikó festő-restaurátor, Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója és Reich Szabina régész mesélt a jelenlévőknek.

 

A festő-restaurátor előadásában arról is beszélt, a székesegyház sárga faltükreinek barokk, aranyozott pöttyei az évek során teljesen elfeketedtek. Ennek oka, hogy az 1936-os felújításkor a költséghatékonyság jegyében újraaranyozás helyett bronzporos és vízüveges kötőanyaggal festették át a pöttyöket, melyek az évtizedek során oxidálódtak és feketévé váltak.

– A háromszázezer pöttyöt egyenként csiszoltunk le, majd aranyoztunk újra. – idézte fel a restaurálás részleteit Jeszeniczky Ildikó.

A történelmi belváros mellett ismét megtelt élettel a Rác utca, ugyanis kinyitotta kapuit a Szerb ortodox templom. Az 1770 és 1780 között barokk stílusban épült templom belső terében az érdeklődők megcsodálhatták a rendkívül gazdag díszítést és a Magyarországon egyedülálló rokokó stílusú ikonosztázt. Az épületbemutató mellett Katarina Ivanovic szerb festőnő emlékkiállítása és a székesfehérvári szerbség életét bemutató tárlat várta az érdeklődőket szombaton és vasárnap.

A kultúra szerelmesei mindemellett vezetett épületjárásra indulhattak a megyei levéltárban, a belváros egyik ékének számító Hiemer-házban és a Barátság moziban, valamint megtekinthették a Szent István Király Múzeum kiállítóhelyeinek aktuális időszaki és állandó kiállításait. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában