A Nemzedékek Házában

2022.06.04. 19:17

30 éve szabadon - Kiállítás nyílt Gárdonyban

Szombaton délután nyitották meg a kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek 30 évvel ezelőtti antikommunista forradalmára emlékeztető kiállítást a Nemzedékek Házában.

Hajdú Marianna

Forrás: Fehér Gábor / FMH

A kiállítás a 30 Éve Szabadon Emlékbizottság megbízásából jött létre, megnyitójának háziasszonya Csépai Eszter színművésznő volt. 

Tóth István, Gárdony város polgármestere köszöntő beszédében azokra az évekre emlékezett vissza, amikor még nem élhettük szabadon mindennapjainkat. Valahol, a kommunizmus repedésein mégis beszűrődött valami a nyugati világból. Valami számunkra akkor még érthetetlen csodavilág, ami a nagy Szovjetunió árnyékában elérhetetlennek és misztikusnak tűnt az itteni emberek számára. Mindenki a végét várta, de senki sem hitt benne őszintén. Aztán egy pillanat alatt megtörtént a változás. 1988-90-ben őrült gyorsasággal indult meg a teljes átalakulás. 

A Terror Háza Múzeum történésze, Balogh Gábor megnyitójában a tablókon szereplő képekre hívta fel az érdeklődők figyelmét, amin folyamatosan feltűnnek olyan elemek, amik a határon kívül élő magyarságra hívják fel a látogató figyelmét. Két fontos szegmense ezeknek a rendszerváltó éveknek az Erdélyben történő falurombolások elleni tüntetés, és a Dunára tervezett, Bős-Nagymaros vízlépcső továbbépítésének megakadályozása 1989-ben. Meglepő volt hallani, hogy Trianont, 1945-öt és a rendszerváltozást milyen módon lehetett összekötni és párhuzamot vonni a későbbi évtizedek történései közt. A békeszerződések, és azok következményei milyen mértékben sújtották az országot és taszították a későbbi sorsába. A kiállítás képei minden korosztály számára beszédesek.

Az idősebbek – akik a kommunizmus évtizedeiből akár egy szeletet is átéltek– szomorú nosztalgiával tekintenek a bemutatott kiállításra, a fiatalok – koruknál fogva –  megdöbbenéssel szemlélhetik, hogy szüleikhez és nagyszüleikhez képest milyen áldást jelent késői születésük.

A kiállítás június 11-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában