Jam-Bory-vár

2022.05.14. 22:02

Könnyed művészet a Bory-vár falai között

A nagyon romantikus Bory-várban kezdődött el szombaton az idei Kortárs Művészeti Fesztivál május 21-ig tartó rendezvénysorozata.

Tihanyi Tamás

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Amikor a szobrász-építész Bory Jenő ott ült a várának pincéjében a második világháború kellős közepén, és hallgatta, ahogyan éppen szétlövik a feje felett élete alkotását, bizonyára nem gondolta volna, hogy egyszer talán még olyan is történik, mint amilyen szombaton. Akkor a várat agyonbombázták, a tornyok megsérültek, a szobrokra célba lőttek, a festményeket tönkretették. Egész időskorát a helyreállításra áldozta. Nem dolgozott hiába. Május 14-én, szombaton délután olyan hosszú sor kígyózott a Bory-vár előtt a járdán – ahol mindenki bebocsátásra várt –, hogy ha Bory Jenő látta ezt a túlsó világról, biztosan örvendezett a szíve. És bizonyára örült annak a felszabadult könnyedségnek is, amely a Százoszlopos udvar övezte füvön elheverőket lengte körül, örült a zenének, és a minap betoppant nyárnak.

A Jam-Bory-Vár elnevezésű, korhatárokhoz egyáltalán nem kötött buli a sorrendben huszonegyedszerre megrendezett Kortárs Művészeti Fesztivál nyitányaként tartott ki korábbi népszerűsége mellett, s lett immár hagyományos, az egész várat elfoglaló összművészeti piknik. Ha valaki felhágott a lépcsőkre, előbb az Elefántos udvaron a Figurina Animációs Kisszínpad, az első önálló magánbábszínház előadásával találkozott. A Grimmaszok egy hangszeres tündérmese – mi mással, mint Grimm meséivel. A már említett Százoszlopos udvaron tanyáztak le néhányan mandalákat készíteni pamutból és egyéb más textíliákból. Az anyagot csíkokra vágták, majd azokat karikára fűzték: elvileg aki ezt csinálja, meditatív állapotba kerül, bár valljuk be, ennek nem sok jelét láttuk. Közben zene szólt, a Grabovski nevű, hat éve alakult együttes tagjai foglalták el a színpadot, de nem ők voltak az egyedüli fellépők, hiszen messze volt az este. A képzőművészetet Szép képek a szeretet világából címmel drMáriás kiállításának megnyitója képviselte az első fesztiválnapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában