Frissen Fejérből

2022.04.14. 15:48

Élet a lapok között - Molnár Nelli húsz éve a pákozdi könyvek örzője

Legyen az fiatal, vagy idős, fiú vagy lány, könyvet már mindenki forgatott a kezében.

Fodor Tímea

Forrás: Illusztráció

Világokat járhatunk be, új teremtményeket fedezhetünk fel, végtelen élményekkel gazdagodhatunk általuk, a megsárgult lapok, s illatuk különleges varázsáról már nem is beszélve. Mindez a szeretet pedig egyeseket arra sarkall, hogy másokkal is megosszák. Többek között ilyen a Pákozdon élő Molnár Nelli is. Immáron húsz éve gondoskodik a falubeliek szellemi táptalajaként szolgáló helyi könyvtárra, a könyvtárosok világnapja alkalmából beszélgettünk vele munkásságáról és természetesen a könyvekről. 

Mint életünk minden szegmensét, úgy a könyvtár életét is kicsit megbonyolította a koronavírus-járvány, legnagyobb sajnálatra pár olvasó lemorzsolódását eredményezve. Bár programokat nem tudtak tartani, igyekezett Nelli a számára elérhető eszközökkel fenntartani a kapcsolatot az olvasókkal. Csüggedésre azonban semmi ok, hiszen megtudtuk, hogy mindig vannak új beiratkozók, valamint visszatérők is. Egyedül talán a középiskolás korosztály az, ami hiányzik. 

Egyik lelkes olvasója az intézménynek jelenleg egy könyvklub megszerveződését igyekszik valóra váltani, Nelli pedig azt tervezi, hogy a nemrégiben, három helyi írónőnek is megjelent művét bemutassák a nagyközönségnek. 

Mint mondja, az ő könyvtáruk, nem egy sima könyvtár, hanem egy közösségi színtér is, többen vannak, akik a heti két nyitva tartási nap mindegyikén tiszteletüket teszik, és ez az, amit annyira szeret a munkájában, az emberi kapcsolatokat. Sokszor bízzák az olvasók Nellire magukat, s kérik, válasszon nekik ő könyvet a kölcsönzésre, majd boldogan térnek vissza egy újabbért, hiszen bevált az ajánlás. 

Többnyire a bestseller könyveket keresi az olvasóközönség, alig fél tucatnyian olvassák csak a kortárs-, illetve szépirodalmat. Kis könyvtár lévén, az állománygyarapítás nem könnyű, viszont, erre nyújt tökéletes megoldást a könyvtárközi kölcsönzés. 

Az idősebb korosztályú férfiak a harcokkal, háborúkkal foglalkozó könyvek iránt mutatnak érdeklődést
Forrás: Fodor Tímea / feol.hu

Az is észrevehető, mennyi minden múlik a borítón. Sokkal szívesebben emelnek le a polcról egy színesebb, figyelemfelkeltőbb példányt, mint egy egyszínűt például. A 21. században már nem olyan egyszerű megfogni az olvasót, minden érzékszervre hatni kell. Nelli mindig próbálja az olvasói igényeket szem előtt tartani és megfelelni nekik. Vannak kiszámíthatóbb időszakok, mint most a tavasz. Jelenleg a kertészkedéssel kapcsolatos könyvekre nőtt meg a kereslet. 

És, hogy milyen haszna van az olvasásnak? Az egyik legjobb módja, hogy felturbózzuk képzelőerőnket. Javítja a helyesírási készségünket is, hiszen rögzülni fog az agyunkban, akarva-akaratlanul, valamint bővíti a szókincsünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában