AB Pictures 2020–2022

2022.01.26. 07:15

Kőnig Frigyes képeiből nyílt tárlat a Pelikán Galériában

Kőnig Frigyes Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész képeiből nyílt tárlat pénteken a Pelikán Galériában, AB Pictures 2020–2022 címmel.

Bokros Judit

Minden festményen ugyanaz a hölgy látható

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A székesfehérvári származású, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen oktató művésszel nemrég készítettünk interjút Velencei-tó környéki házában annak apropóján, hogy elnyerte a "Fehérvár Szalon 2021" kiállítás egyik kiemelt díját. Műtermében már akkor láthattuk azoknak a festményeknek egy részét, amelyekből összeállt a Pelikán Galéria tárlata. A titokzatos címből az AB egy monogramot takar, méghozzá a műveken szereplő hölgy monogramját. Minden festményen ő jelenik meg, különböző helyszíneken, és olykor akár többszörösen is. Az egyik izgalmas kompozícióban például a saját magáról készült festményeket szemléli éppen, mintha zsűrizne, értékelne. De láthatjuk őt mosolygósan, elgondolkodva, vonaton, szőnyegen, illetve közvetlenül a festő mellett állva, aki egyetlen itteni képen örökítette meg magát és modelljét egyszerre. Figyelemre méltó a képek kidolgozottsága és az, hogyan jelennek meg a környezetben a hétköznapok tárgyai az elvontabb vagy a klasszikus formák mellett. A hatás érdekes: a befogadó úgy érzi, valami személyes történet részese lehet, ugyanakkor több munka semleges érzést vált ki, és el tudunk vonatkoztatni. Címeket mindenesetre ne keressünk, egyetlen képről tudható, hogy van neki: az Évforduló című festményt 2020-ban már kiállították a Műcsarnokban. A kiállítás egyik kurátora, Szűcs Erzsébet művészettörténész ajánlásában olvasható: a több mint négy évtizedes szakmai múlttal bíró Kőnig Frigyes sorozata a Covid miatti bezártság idején született. A huszonkét, különféle méretű festmény témája tulajdonképpen ugyanaz: az említett hölgy, A. B. A galéria előtt tartott megnyitón ezúttal rövid beszélgetés bontakozott ki Erzsébet és a másik kurátor, Izinger Katalin művészettörténész vezetésével. A művészetbarát közönség a kérdések és Kőnig Frigyes válaszai alapján elgondolkodhatott azon, mennyire lényeges momentum egy alkotás kapcsán a keletkezés ideje vagy az, hogy mi a műfaja az adott képnek - portré, sorozat -, kellenek-e ilyen "skatulyák". Azt megtudhattuk azért a művésztől, hogy egy alkotói folyamatról van szó, amelynek kezdetét ugyanúgy nem tudná pontosan meghatározni, mint azt, hogy mikor fejeződik be. A kiállítás február 25-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában