Frissen Fejérből

2021.09.01. 20:28

Az abai Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola együttese is részt vett a XXV. Nemzetközi Ifjúsági Néptáncfesztiválon

Déri Brenda

Fotó: Gőbölös Gábor

A múlt hétvégén rendezték meg a XXV. Nemzetközi Ifjúsági Néptáncfesztivált Szamosújváron, a város egyik erdélyi testvértelepülésén. A szamosújvári Téka Alapítvány meghívta a Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola táncegyüttesét.

Fotó: Gőbölös Gábor

Az abai iskola még 1994-ben alakult, így a megyére vonatkozóan az egyik legrégebbi művészeti iskolának tekinthető, melynek alapítója F. Korcz Judit és férje Fehér Csaba, mindketten igazgatták az intézményt korábban, illetve tanítottak is ott.

Fotó: Gőbölös Gábor

A véletlen műve, hogy 27 évvel ezelőtt Újkígyóson találkoztak a szamosújvári Kaláka Néptáncegyüttessel, akikkel egy közös éneklés során kialakult a ma is élő barátság. 1996-ban volt az első fesztivál, melyen az iskola is részt vett. Mind az emberi, mind pedig a szakmai kapcsolatok tekintetében szoros kötelék alakult ki az alapítvány és az iskola több, mint két és fél évtizedes barátsága alatt. Az abai diákok utazását a Sárvíz Térség Kultúrájáért Alapítvány és Molnár Gábor gyümölcsész is támogatta.

Fotó: Gőbölös Gábor

A Sárvíz Táncegyüttes Gőbölös Gábor és Tombor Bea felkészítésével jobbágytelki táncokból készült koreográfiát adott elő a két gálaműsoron, emellett az Antal István tanár úr, Huszti Tivadar és Kovács Levente alkotta zenekar ádámosi muzsikát játszott a közönségnek.

Fotó: Gőbölös Gábor

Ezen túl más programokra és kirándulásra is volt lehetőségük a diákoknak, melyek által koncertélményekkel gazdagodhattak, ellátogattak Székre és Válaszútra, valamint ahhoz a börtönhöz is, ahol egykor Rózsa Sándor raboskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában