Frissen Fejérből

2021.08.13. 14:30

A játék élvezete a fontos – Lelkesek a fehérvári drámatábor résztvevői (videó)

Hatalmas feladat az, amit a Rákóczi Szövetség és a Vörösmarty Színház szervezésében megvalósuló tábor résztvevőinek meg kell ugraniuk ezekben a napokban. A fiatalok viszont nagy lelkesedéssel tesznek eleget az eléjük állított elvárásoknak.

Baráth Eszter

A határon túlról érkező fiatalokat irányítja az új szertartásjáték írója és rendezője, Lőrincz Zsuzsa

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, a héten zajlik a már hagyományosnak számító drámatábor, melynek keretein belül 22 külhoni fiatal a színház szakembereivel állítja össze a szombaton bemutatandó darabot. Az előadást, amit három este láthatnak majd az érdeklődők, Lőrincz Zsuzsa írta és rendezte, a fiatalok beszédtechnikai fejlődésén Egyed Attila dolgozik, Molnár G. Nóra pedig a színpadi mozgás és a koreográfia összeállításában nyújt segítséget.

Idén rendhagyó formában kerül sor az augusztusi rendezvénysorozatra; a Vörösmarty Színház a bizonytalan járvány­ügyi helyzet miatt úgy döntött, a hagyományos koronázási szertartásjátékot elhalasztja. Ennek ellenére a Rákóczi Szövetséggel való együttműködéssel nem szerettek volna felhagyni, ezért döntöttek úgy, egy Kis visszatekintő játékot alkotnak meg a IV. Kárpát-medencei színjátszó táborban.

Lőrincz Zsuzsa elmondta, ez az előadás tulajdonképpen az eddigi évek szertartásjátékainak szövegeiből készült, a liturgikus részek és a királyok életéből vett részek váltakoznak benne. – Az elmúlt nyolc évben a nézők láthatták Székesfehérváron egy-egy királynak a koronázását és életének fontosabb pillanatait. Most egy kis időutazást tartunk mi, amivel ezt a nyolc királyt megidézzük, és egyúttal a szertartásjátékokat is – emelte ki a darab rendezője.

A határon túlról érkező fiatalokat irányítja az új szertartásjáték írója és rendezője, Lőrincz Zsuzsa
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A felkészülés folyamatában nem egyszerű, hogy jórészt ismeretlen táborozók érkeznek, akikkel egy hét alatt kell összeállítani egy darabot. Nem lehet tudni, ki hogyan mozog a színpadon, milyen szerep illik hozzá, hogyan tudja majd megtanulni a szöveget. – Nagyon nagy kihívás, ugyanakkor kicsit más ebből a szempontból is, mint egy színházi előadás. Csináltam egy előzetes szereposztást a fényképek alapján. Vasárnap este, amikor megérkeztek, olvasópróbát tartottunk, akkor még változtattunk a szereposztáson. De nem az számít, hogy milyen alakításokat nyújtanak – hiszen nem végzett művészekről beszélünk –, hanem az, hogy élvezzék, szeressék a részvételt, érezzék azt az adrenalint, ami ezzel jár, és úgy menjenek haza, hogy valami nagyon erős dologban vettek részt – mondta Lőrincz Zsuzsa.

A résztvevőkön pedig jól látszik, a fárasztó próbafolyamat ellenére is nagyon lelkesek. Néhányan már a kezdetek óta részesei a tábornak, és számukra ezzel a programmal kerek a nyár. Azok, akik először vesznek részt a táborban, szívesen térnének vissza a jövőben is. A próbákról és a táborról a fiatalok az alábbi videóban mesélnek.

[embed]https://www.feol.hu/kultura/helyi-kultura/hamarosan-a-nezok-is-lathatjak-az-eredmenyt-5183204/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában