Frissen Fejérből

2021.07.21. 07:15

Időutazás a táncművészetben

Négyrészes sorozatnak köszönhetően ismerkedhettek a tánc iránt érdeklődők például azzal, hogyan fejlődött a színpadi technológia.

Bokros Judit

Lakatos János beszélt arról is, hogyan trükköztek a fénnyel őseink és miként alakult ki a ma használt színházi fénytechnika

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A székesfehérvári Step and Style Táncstúdióban két ingyenes előadássorozat is futott, fut az utóbbi időben. Az egyik a Tanulj és táncolj! című, amelyben összesen hét előadás szerepel, a másik pedig Lakatos János sorozata, amely négy alkalmat ölelt fel, és olyan témákat feszegetett, mint például a tánc és technológia, tánc és egészség kapcsolata.

Nekünk a technológiával foglalkozó részt sikerült meghallgatni, és ennek köszönhetően valóban értékelhető háttértudáshoz juthattunk hozzá. Lakatos János, a Magyar Táncművészeti Egyetem tanára, bemutatkozásképp pedig elmondta: 24 éve táncpedagógus, a különféle tudományterületek eredményeiből merítő, azokat a táncművészethez kapcsoló, szórakoztatóan informatív előadásokat 2011 óta tart. Úgy gondolta ugyanis: annyi információ és érdekesség rejlik amögött, ahogyan egy produkció létrejön, hogy azt mindenképpen érdemes bemutatni. Hiszen minél jobban ismerjük a táncművészet hátterét, annál jobban értjük és értékeljük azt.

János jól összerakott prezentációval és zenével színesítette mondanivalóját, amelynek adott alkalommal a táncművészetet segítő technológia és annak fejlődése állt a középpontjában.

Onnan indultunk, hogy ami egyes korábbi filmekben még csak a fantázia szüleményének számított, mára már simán megvalósulhatott. Ilyen egyebek mellett a hologram technológiája, amely az 1970-es években bemutatott Csillagok háborújában jelent meg, néhány évtizeddel később pedig ennek köszönhetően „léphetett fel” a 2009-ben elhunyt Michael Jackson a 2015-ös MTV díjátadó gáláján, 3D-ben. Ezt a felvételt meg is nézhettük, és hát valóban hátborzongatóan valóságos volt.

Szóba került még néhány táncegyüttes, amely a koreográfiát kombinálta az illúziókeltéssel, a technikai vívmányokkal. Ilyen a Free­lusion együttes, amely a video mappinget ötvözi a tánccal. Jó tudni, hogy a vezetőjük egy magyar koreográfus, Papp Tímea, aki Los Angelesbe kiköltözve ért el sikereket csapatával. Tőlük megnézhettünk egy, a világ teremtését illusztráló koreográfiát, amelyben csodálatos egységet alkotott a tánc és a vetítés.

Lakatos János beszélt arról is, hogyan trükköztek a fénnyel őseink és miként alakult ki a ma használt színházi fénytechnika
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az előadás során azonban nem csupán a modern vívmányokról volt szó, hiszen Lakatos János megmutatta azt is, hogyan fejlődött például a színpadi fénytechnika az ókori görögöktől kezdve napjainkig. Így egyfajta időutazást tehettünk, és a vetített anyag segítségével elképzelhettük, mi volt, mielőtt feltalálták az elektromosságot. Szó esett a színpad fölé kifeszített vitorlákról, az árnyjátékról, a petróleumlámpa és színes folyadék segítségével előállított színes fényekről, aztán az is kiderült, miért is hívják a rivaldafényt rivaldafénynek.

A tartalmas és humorral átszőtt előadásnak köszönhetően valóban másként közelíthetünk ezután a táncművészethez, amelyet bizony sokszor nagyon komoly technikai újításokkal ötvöznek.

A Tanulj és táncolj sorozatból még van egy alkalom. Az érdeklődők Autentikus és divattáncok címmel hallhatnak érdekességeket augusztus 7-én 17 órától, ezúttal Bartha Lászlótól. Jelentkezni a tánciskolánál lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában