Frissen Fejérből

2021.07.11. 16:00

Hogyan viszonyultak az ártó szándékú erőkhöz? – Előadás-sorozatba fogott a Szent István Király Múzeum

Új, a nyári hangulat fesztelenségét meglovagolni kész tudományos előadás-sorozatba fogott a Szent István Király ­Múzeum. Rettenetes ártó erők ellen, varázslatok mellett.

Majer Tamás

Sántha István képzeletben messze keletre, Szibériába repítette a közönséget

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Sötét varázslatok kivédése; ez a címe a vadonatúj, a tudományt népszerűsíteni hivatott programsorozatnak. Agócs Nándor, a múzeum tudományos titkára lapunknak elmondta, azt szeretnék bemutatni, hogy a különféle történelmi korokban hogyan viszonyultak az emberek az ártó szándékú erőkhöz.

– Mitől féltek? Mitől borzongtak? Mit gondoltak, hogyan tudják távol tartani a sötét erőket? – sorolt kérdéseket Agócs. Maga a Sötét varázslatok kivédése cím ismerősen csenghet a Harry Potter-rajongóknak. Egy tantárgy elnevezése ez a regénybeli Roxfort varázslóképzőjében. E címválasztás üzenet: játékos, a fiataloknak is szóló tudományos előadásokra számíthatnak.

Sántha István képzeletben messze keletre, Szibériába repítette a közönséget
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Pénteken, a programsorozat első estéjén a múzeum Országzászló téri épületében a csákberényi kötődésű Sántha István – az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa – láncolta le a hallgatóságot. Képzeletben messze keletre, Szibériába repítette a közönséget a Bajkáli sámánizmus a füves puszta és a tajga határán című előadás.

Agócs Nándortól úgy tudjuk, a program a második alkalomtól átköltözik az Új Magyar Képtárba. Július 16-án Kolláth Ágnes kora újkori varázslatos leletekről és babonákról, július 23-án Szima Viktória boszorkányperekről szól. A további „órarendről” és helyszínekről lapunk hasábjain biztosan értesülést szerezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában