Frissen Fejérből

2021.07.03. 07:10

Fehérvári táncosok avatták föl a Hadrianus Színpadot

Már hivatalosan is Hadrianus, egykorvolt római császár, alsó-pannóniai helytartó, műkedvelő építész nevét viseli a Gorsium Régészeti Park szabadtéri színpada.

Majer Tamás

Már hivatalosan is Hadrianus nevét viseli a Gorsium Régészeti Park szabadtéri színpada. 106 és 108 között ő volt Alsó-Pannónia helytartója. Éppen 106-ban, Traianus császár idején választatott ketté Pannónia provincia. Hadrianus 108-ban konzul lett, azután 117-ben ő követte a császári trónon Traianust. A július 2-i, péntek délutáni avatón a Megadance Székesfehérvári Táncszínház Egyesület fiataljai léptek arra a színpadra, amely 20 millió forint kormányzati támogatás révén került most Gorsiumba. A színpad hang- és fénytechnikával is gazdagodott. A nézőtér felújítása az elkötelezett önkéntesek munkáját dicséri. Az avatón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a világot mindig a helyi emberek összefogása vitte előre.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Június elején, amikor is arról tudósítottunk, hogy önkéntesek erős keze nyomán szépül a színház több mint ezer fő befogadóképességű nézőtere, már hírt adtuk e szándékról olvasóinknak. Kovács Loránd Olivér régész, a park vezetője, a fehérvári Szent István Király Múzeum igazgatóhelyettese korábban arról nyilatkozott lapunknak, hogy több közvetett bizonyíték is arra utal, Hadrianus volt az építtetője Gorsium díszkutas épületegyüttesének. Az pedig bizonyos, hogy 106 és 108 között Hadrianus volt Alsó-Pannónia helytartója. Éppen 106-ban, Traianus császár idején választatott ketté Pannónia provincia. Hadrianus 108-ban konzul lett, azután 117-ben ő követte a császári trónon Traianust. Haláláig, 138-ig uralkodott.

Időben hasítsunk előre! Már csak azért is, mert a Hadrianus Színpad nem kizárólag az ókorban íródott színdarabok vagy éppen a hagyományőrzők játszóhelye lesz ezután. A péntek délutáni avatón a Megadance Székesfehérvári Táncszínház Egyesület fiatalja léptek arra a színpadra, amely 20 millió forint kormányzati támogatás révén került Gorsiumba.

A július 2-i, péntek délutáni avatón a Megadance Székesfehérvári Táncszínház Egyesület fiataljai léptek arra a színpadra, amely 20 millió forint kormányzati támogatás révén került most Gorsiumba. A színpad hang- és fénytechnikával is gazdagodott.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A táncosok után Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár mondott köszöntőt.

– A profi művészek, az amatőrök, a fiatalok, a műkedvelők készültek arra, hogy amikor elmúlik a pandémiás időszak, átvegyék a stafétabotot, az élet újraindításának stafétáját és felelősségét. Ahhoz pedig, hogy a művészek be tudják mutatni, mivel készültek, ahhoz olyan kulturális színterekre van szükség, amelyek be tudják fogadni ezeket a fiatalokat, akiket az előbb láttunk – utalt a Mega­dance táncosaira. – A világot mindig az mozgatta, ha a helyi emberek összefogtak – méltatta az államtitkár az önkénteseknek a felújításért tett fáradozását is –, és megvalósították azt, amit akartak – folytatta. – Ehhez persze kell egy olyan képviselő, aki ezt látja, ennek a hírét elviszi, és aki ehhez hozzárendelteti a kormányzati forrásokat – mondta. – Köszönöm képviselő úrnak [Vargha Tamásnak], hogy az élére állt ennek a kezdeményezésnek, rendszeresen ott volt nálam a kulturális államtitkárságon, és addig ütötte az asztalt, amíg megfelelő forrásokat nem tudtunk találni, hogy kiegészülhessen a helyi kezdeményezés, és megvalósulhasson ez a kulturális színtér – fogalmazott Fekete.

Vargha Tamás mint Székesfehérvár országgyűlési képviselője és Fekete Péter kulturális államtitkár is beszédet mondott a Hadrianus Színpad avatóján
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője személyes emléket idézett föl.

– 1977-ben a gorsiumi nyári színházban kezdtem a munkámat Karinthy Márton rendező asszisztenseként, kellékesként, öltöztetőként és mindenesként – mondta; akkoriban indult a Gorsiumi Nyári Játékok története. – Akkor a nyári színház még nem itt volt, hanem a fórum kövein adták elő a színészek az ókori drámákat. Később alakult ki ez az aréna, és most, ennek az évnek a gyümölcsös munkája eredményeképpen ez a színpad hangtechnikával, fénytechnikával – mondta. A fények a színpad mögötti erődfal bevilágítására is képesek.

 

Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere köszönetet mondott az összefogásért az abban részt vevőknek, illetve az elkötelezettségért a kultúra megőrzése, továbbadása érdekében. Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója azt mondta, régi álom válóra válása a színháztér megújulása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában