Frissen Fejérből

2021.06.12. 07:20

Van ehhez Kabáczynak egy nagyon jó fotója

Buszra várakozó emberek, macska az úton, televíziók a gyárban, aszfaltozás, lakótelep-építés, utcaseprő, Kodály Zoltán Székesfehérváron, focimeccs…

Majer Tamás

Nagy Zoltán Péter (elöl) nyitotta meg a tárlatot, mögötte Schéda Zoltán, Miszlai Zsolt és Agócs Nándor

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

„Van ehhez Kabáczynak egy nagyon jó fotója!” Így tartotta a mondás anno lapunk szerkesztőségében, s valóban.

Kabáczy Szilárd, a Fejér Megyei Hírlap 2004-ben elhunyt fotóriportere a Szent István Király Múzeumra hagyta volt fényképeinek dandárját, ezekből és korfestő fehérvári tárgyakból nyílt kiállítás a múzeum Országzászló téri épületében, Fehérvár-retró címmel. A tárgyak a 1960–70-es évek városi emlékei, ahogy a fényképek is ezeket az évtizedeket ábrázolják.

Nagy Zoltán Péter (elöl) nyitotta meg a tárlatot, mögötte Schéda Zoltán, Miszlai Zsolt és Agócs Nándor
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A múzeum Nagy Zoltán Pétert, lapunk főszerkesztőjét kérte föl, nyissa meg a június 12-től október 15-ig látogatható tárlatot. Nagy a fény és az árnyék mestereként aposztrofálta Kabáczy Szilárdot, akit személyesen is ismerhetett, mi több, tanulhatott tőle.

– Hajdanán aranyélete volt a fotográfusnak és az újságírónak is. Sokat tudtunk időzni vidéken, az életben, a természetben. Nem szorított az idő, nem kellett gyorsan visszarohanni, megírni, leadni az anyagot, előhívni a negatívot. Amikor még volt autója és sofőrje a szerkesztőségnek, többen útra keltünk. Míg az újságírók dolgoztak, én Kalapos Sanyi bácsival felfedező utakra mentem. Ráértem becserkészni a témákat, a természeti szépségeket, az öreg fákat, a sorsukat az arcukon viselő falusi embereket, a szép leányokat, az érett asszonyokat. Régen erre volt idő, igény és pénz – olvasható Kabáczy egyik nyilatkozata a képek között elhelyezett jegyzetek között.

 

A megnyitón Lehrner Zsolt alpolgármester kifejezte, reméli, a fényképeken keresztül sok fiatal ismeri meg Fehérvár ezen időszakának történetét. Agócs Nándor, a múzeum tudományos titkára kiemelte, az 1960– 70-es évek Fehérvár átalakulásának évtizedei voltak. Miszlai Zsolt, a kiállítás kurátora arról beszélt: minden Kabáczy-fotó mondanivalóval bír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában