megjelenése a népi költészetben

2021.06.05. 16:00

Énekek, balladák – Kötetbemutatót tartottak Fehérváron

„Boldogasszony Anyánk, régi nagy Pátrónánk! / Nagy ínségben lévén, így szólít meg hazánk: / Magyarországról, édes hazánkról, / Ne felejtkezzél el szegény magyarokról!” – kántálta az ismert sorokat a közönség.

Héjj Vivien

Előadás és könyv, Máriáról

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

2020-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Csoóri Sándor Alapítvánnyal együtt meghirdetett egy pályázatot, amelyen a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház is részt vett.

– Ebben a pályázatban intézményünk egy csodálatos könyvet szeretne bemutatni Szűz Máriához és a Mária-ünnepekhez kötődően – fogalmazott köszöntőjében Jakubek Tiborné, az imént megnevezett művelődési ház igazgatója.

Előadás és könyv, Máriáról
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Mária anya – Mária anyánk című kötet első bemutatóján a résztvevők Erdélyi Zsuzsanna gyűjtése nyomán ismerhették meg a könyv szépségét. A kiadvány a magyar nyelvű népi Mária-költészet forrásait tárja az olvasók elé 526 tételben: népénekek, legendaballadák, parasztbibliai történetek és jellegzetes népi liturgiák formájában. A közölt szövegek Erdélyi Zsuzsanna néprajztudós országos és határon túl kiterjedő gyűjtő- és lejegyzőmunkáját mutatják be. Ezeket Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész szerkesztette, aki online vett részt a pénteki bemutatón.

– A keresztény mindig közel érzi magához a Boldogságos Szűz Máriát, hiszen kereszténységünk központi alakja – kezdte Spányi Antal megyés püspök. – A Mária-kép, a Mária-hit különös módon mutatkozik meg a katolikus teológiában, ott él a katolikus emberek lelkében. Egészen világos az, amit a teológia megfogalmazott: Márián keresztül jutunk el Jézushoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában