Frissen Fejérből

2021.06.23. 07:05

A szovjet kivonulásról nyílt utcakiállítás Fehérváron

A legújabb belvárosi utcakiállítást a szovjetek kivonulásának évfordulója alkalmából helyezték el.

Bokros Judit

Az Országzászló téri utcakiállításon még többen megismerhetik a tárlatot

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ha a nagy hőségben a fehérvári belváros felé visz az utunk, akkor már érdemes megállni néhány percre az Országzászló téren, ahol az árnyas fák alatt fontos történelmi eseményekről olvashatunk. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) pár hónapja kezdett utcakiállításokat szervezni, amelyek egy-egy fontos ünnepre, eseményre emlékeztetnek a Fő utca több pontján vagy a Városház téren elhelyezett tablókkal. Élő rendezvények hiányában felelevenítették már a korábbi március 15-ei szabadtéri ünnepségeket, a farsangi szokásokat, most pedig a szovjet hadsereg kivonulásának évfordulóját, annak előzményeit idézik meg lényegre törő szöveggel, fotókkal.

Az utolsó szovjet katona ugyanis 30 éve, 1991. június 19-én hagyta el az országot. Éppen ezért a minitárlat június 19-e és 28-a között látható, és Sinka Jenő, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének Fejér megyei elnöke által összeállított kiállítás alapján készült.

Az Országzászló téri utcakiállításon még többen megismerhetik a tárlatot
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A nézelődő 1944-től 1991-ig követheti nyomon a szovjet megszállás időszakát, és azt, milyen események előzték meg a csapatok kivonását. Olvashatunk az 1956-os forradalomról, a „malenykij robotról”, a Gulagról. Az eredeti kiállítást korábban több alkalommal is láthatták már. A 30. évfordulón utcakiállítás formájában valósították meg a tárlatot, hogy azt minél többen láthassák. Az adatok szerint „a szovjet katonák 340 telephelyet, hatezer épületet és hétezer lakást ürítettek ki. Összesen 1547 vonatszerelvény, több mint 34 ezer vagon szállította el a Déli Hadseregcsoport felszereléseit, több mint 100 ezer szovjet állampolgár távozott Magyarországról: ennek mintegy fele katona, fele polgári alkalmazott és családtag volt.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában