élménybeszámolók, vallomások

2021.03.02. 15:00

Történeteket várnak Pesiről

A legendás néprajzkutató, Pesovár Ferenc tavaly lett volna 90 éves. Emlékét akkor is idézték, és most is van erre irányuló kezdeményezés.

Bokros Judit

Alap néptánc-monográfiáját az 50-es évek végén Pesovár készítette el

Fotó: Fejér Megyei Hírlap-Archív (Szanyi-Nagy Judit)

Pesovár Ferenc (1930–1983) néprajz-, néptánc- és népzenekutató nagyon fontos alakja a Fejér megyei folklórnak.

Gyűjtései során számos értéket fedezett fel, ő készítette el például Alap néptáncmonográfiáját, tudományos kutatásokat végzett a Dunántúl néptánchagyományára vonatkozóan, de erdélyi néptánc- és népzenei vizsgálatai is kiemelkedő jelentőségűek. A fehérvári Szent István Király Múzeum elődjéhez 1957ben került, s egészen 1983ban bekövetkezett haláláig ott dolgozott néprajzos muzeológusként, osztályvezetőként.

Az Alba Regia Táncegyüttes otthonában, a Táncházban tavaly kiállítással is emlékeztek rá a kerek évforduló miatt. Idén sem feledkeznek meg azonban Pesovár Ferencről, vagyis Pesiről, akinek a táncegyüttes, az egyesület is igen sokat köszönhet.

Alap néptánc-monográfiáját az 50-es évek végén Pesovár készítette el
Fotó: Fejér Megyei Hírlap-Archív (Szanyi-Nagy Judit)

Ezúttal virtuális keretek között idézik meg alakját, méghozzá azok segítségével, akik számára sokat jelentett, vagy most is jelent valamit a néprajzkutató személye, az általa összegyűjtött tudás.

Az Alba Regia Táncegyesület arra kér, hogy aki szeretne hozzájárulni egy, amolyan online emlékkönyv létrehozásához, az a megadott internetes felületen – amely elérhető a közösségi oldalukon keresztül – rögzítse névvel vagy álnéven élményét, benyomását, vallomását Pesovár Ferenc „Pesi” kapcsán. A rövid szövegek a napokban kerülhetnek ki az egyesület közösségi oldalára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában