szószedet

2021.03.06. 07:30

Pilinszky-emlékév – Száz fogalom a száz éve született költőről

A megyeszékhelyhez is sok szállal kötődött a költő, akinek emlékét országos kezdeményezéseken idézik meg.

Bokros Judit

A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében 2015-ben tekinthettük meg a Pilinszky és Székesfehérvár című kiállítást

Fotó: FMH-archív

Pilinszky János 100 éve, 1921. november 27-én született Budapesten, és 1981. május 27-én hunyt el, szintén Budapesten. Élete utolsó évét azonban Székesfehérváron töltötte, albérletben, ám előtte is több szál fűzte a megyeszékhelyhez a 20. század egyik legnagyobb, Baumgarten-, József Attila-, és Kossuth-díjas költőjét.

Pilinszky János jó viszonyt ápolt Kovalovszky Márta és Kováts Péter művészettörténészekkel, s több kiállítást nyitott meg az akkori István Király Múzeumban. Olyan jelentős művészek alkotásait méltatta a maga sajátos kifejezéstárával, mint például Kondor Béla, Korniss Dezső vagy Schaár Erzsébet, akinek Utca című, nagyszabású kiállítását 1974-ben nyitotta meg. A két művész ezután közös kötetet jelentetett meg a tárlat anyagából, valamint a részben a megnyitón elhangzott versekből, Tér és kapcsolat címmel.

Az is eléggé ismert tény már az irodalombarátok között, hogy Pilinszky utolsó nyilvános szereplése egy rendhagyó irodalomóra volt a fehérvári II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában, Bakonyi István irodalomtörténésszel – ezt pedig Pinke Miklós festőművész örökítette meg fotón.

A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében 2015-ben tekinthettük meg a Pilinszky és Székesfehérvár című kiállítást
Fotó: FMH-archív

Bizonyára a városban is várhatók megemlékezések, ami azonban egyelőre biztosan tudható, az az, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Petőfi Irodalmi Ügynökség és a Juhász Anna Irodalmi Szalon egész éves programot indított Pilinszky 100 fogalom/centenáriumi szószedet címmel. Ennek lényege, hogy a költőhöz kötődő száz fogalom mentén bemutassák és új megvilágításba helyezzék Pilinszkyt és költészetét. A sorozatban online beszélgetésekre kerül sor, amelyeken neves vendégek – írók, irodalomtörténészek és más alkotók – öt-öt, a Pilinszky-életműben fontos fogalom, szó vagy gondolat mentén mutatnak be például verseket, köteteket. Így alakul majd ki év végére a Pilinszky 100 szószedet.

A beszélgetések a Petőfi Irodalmi Múzeum vagy a Juhász Anna Irodalmi Szalon közösségi oldalán is követhetők. A következő vendég március 11-én Zalán Tibor költő lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában