Ünnepre készülve

2021.02.23. 07:05

Matuz János a rendező, telekisek a szereplők

A belvárosban is forgatták a közelgő nemzeti ünnepre készülő az Én, Petőfi című tévéfilmet.

Bokros Judit

Petőfi Sándort Csengey Márton alakítja. A székesfehérvári belvárosban is forgatott film először március 15-én látható a Fehérvár Televízióban Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Szűk három hét múlva itt van március 15-e. Amint arról a minap beszámoltunk, a megyeszékhelyen ezúttal tévéfilm készül a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szervezésében, a Fehérvár Televízió közreműködésével. Az elmúlt években megszokott, színvonalas, élő utcaszínházi produkciók helyett – a járványügyi helyzet miatt – otthonunkból követhetjük az előadást, amelynek újra középiskolások a szereplői. A rendező és a forgatókönyvíró Matuz János, a kulturális központ művészeti intendánsa, akivel már januárban megkezdődtek az online próbák. A fiatalokkal szombattól hétfőig forgatták az Én, Petőfi című filmet. A diákok a Teleki Blanka Gimnázium Teleki Diákszínpadához tartoznak. A főszerepet Csengey Márton alakítja, aki a tavaly élőben tervezett, azonos című produkcióban is főszerepet játszott volna. Az az előadás már nem valósulhatott meg.

Petőfi Sándort Csengey Márton alakítja. A székesfehérvári belvárosban is forgatott film először március 15-én látható a Fehérvár Televízióban
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Matuz János a filmes változatról elmondta:

– A március 15-ei események létező történelmi alakokhoz köthetők. A színpadi előadások során a közönség teljes képet lát, a televíziós technika azonban arra ad lehetőséget, hogy az arcokat egészen közelről mutathassuk meg. Ezáltal közelebb vihetjük az alakokat, szereplőket a nézőhöz. Így tulajdonképpen örülök, hogy ez a kiváló felállásban megvalósuló előadás végül ilyen formában kerülhet közönség elé. Itt képekben lehetett gondolkodni, ezért a történetet „szétterítettem” Fehérvár bel- és külterületén. Fontos volt például, hogy a szabad, kék égbolt látszódjon a március 15-ei események perspektívájában. A végső változatban szeretném a szabadság, a szabad repülés élményét átadni. Matuz János dicsérte a fiatalok kitartását, hiszen szombaton és vasárnap még igen hideg volt. Hétfőre kisütött a nap, ez valamit segített, ráadásul a győztes forradalomhoz is illik a napfényes finálé. A rendező háláját fejezte ki továbbá a gimnázium támogató hozzáállásáért is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában