határozott tervei vannak

2021.01.18. 20:00

Akár a klasszikus zene mestere is lehet a magyaralmási Fóris Zsófia

A MOL Tehetségtámogató Programja az idei tanévben összesen 19 millió forinttal támogatja a 10-23 év közötti tehetséges művész- és kutatójelöltek pályafutását. Országszerte összesen 59 fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást, köztük az egyetlen megyei pályázó Fóris Zsófia. Vele beszélgettünk.

Palocsai Jenő

Játszott Fehérváron keresztény könnyűzenét is

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mikor és miért került éppen hegedű a kézbe?

– Négy és fél évesen kezdtem el hangszeren játszani, zenész családba születtem, így evidens volt, hogy elkezdek egy hangszeren tanulni. A két idősebb testvérem is játszott hangszeren és a hegedűt eleinte csak azért választottam, mert még vonós hangszeren nem játszott senki a családban, csak fuvolán, oboán, zongorán és orgonán. Ez egy teljesen új vágánynak tűnt és nagyon beleszerettem, így sosem volt kérdés a hangszerválasztás. A Hermann László Zeneiskolában tanultam nyolcadikos koromig, Lókodi-Sziklási Szilvia tanárnőnél, és már akkor eldöntöttem, hogy zenei pályára megyek. Így történt, hogy 8. után Budapesten folytattam a tanulmányaimat a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumban, ahol most végzős tanuló vagyok. Az érettségi komoly dolog, ám nálunk inkább a zenei felvételi van fókuszban. Még nagy kérdés, hogy online lesz-e vagy sem, de az biztos, hogy június vége felé kezdődnek majd. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre szeretnék menni, hegedűművész szakra, ezért a felvételin először több különböző darabot kell előadni a bizottság előtt, és utána következik a szolfézs felvételi. Ezt követi a kötelező zongora és a népzene. Ha átjutottunk ezen a szűrőn, akkor bent vagyunk.

Kevesen szeretik a szolfézst, mi lehet ennek az oka?

– A szolfézs tipikusan olyan tantárgy, amit nagyon sokan nem kedvelnek, nekem szerencsém volt, mert jó tanáraim voltak. Nálunk a vonósoknak kilencedikben csak szolfézs volt és utána álltunk át az összhangzattanra. Szolfézsórán inkább a hallásunkat fejlesztjük, énekelünk, akár közösen, több szólamban, violin-, basszus-, szopránkulcsban és még sorolhatnánk. Az összhangzattan órán pedig műveket elemzünk és azoknak a harmóniai összetételét vizsgáljuk.

Játszott Fehérváron keresztény könnyűzenét is
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Hogyan jött a képbe a sikeres pályázat?

– A MOL-os pályázat úgy jött, hogy évekkel ezelőtt is éltünk ezzel a lehetőséggel. Az első saját vonómat az abból nyert összegből tudtuk megvásárolni. Láttuk, hogy még mindig benne vagyok abban a korosztályban, aki még pályázhat, ezért megpróbáltuk újra. Hála Istennek elfogadták a pályázatomat és hozzájutottam ehhez a pénzösszeghez, ami segít abban, hogy tudjak venni egy komoly vonót. A hangszerek nagyon drágák, a hegedűm, amit az iskolától bérelhetek, két és félmillió forint. A most nyert összeg a vonó teljes árának az egyharmadát fedezi. Nagyon bízom benne, hogy majd az egyetemen is tudok valami jó minőségű hangszert bérelni és egyszer remélem, hogy lesz egy saját mesterhangszerem is. Ezek a pályázatok nagyon sokat segítenek, ha nem lennének, akkor nagyon nehezen jutnának a kezdő zenészek hangszerekhez. Természetesen, mint minden hegedűsnek, nekem is nagy álmom egyszer egy Stradivari-kaliberű hegedűn játszani. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy hegedűs körökben azt szokták mondani, az olasz hangszerek a legjobbak. Tudom azt is, hogy vannak nagyon jó mesterek Magyarországon is.

Az iskolák elvégzése után hogyan képzeli el a jövőt?

– Gyerekkoromban eldöntöttem, hogy szólista leszek, de ahogy az ember felnő, látja, hogy sok minden múlik a körülményeken, hogy az élet hová veti és milyen lehetőségei adódnak. Úgy érzem, hogy szívesen játszanék szimfonikus vagy kamarazenekarban, a szívem csücske a vonósnégyes, amiben nagyon szívesen részt vennék, de persze szólóban is nagyon szeretek játszani. Ilyen téren mindenre nyitott vagyok és nagyon szívesen tanulnék külföldön is. Az alapdiplomám megszerzése után a mesterképzést szívesen végezném el külföldön, például Angliában. Jó lenne Erasmus ösztöndíjjal kimenni és körülnézni a nagyvilágban.

Mindenképpen maradna a klasszikus talajon vagy érdekli a könnyűzene is?

– Mindenképp maradnék a klasszikusnál és nem azért, mert tartózkodom a könnyűzenei irányzatoktól, hiszen én is szeretem. Jazz-zongorista bátyám megismertetett engem a különböző irányzatokkal, de úgy érzem, hogy én a klasszikus zenében tudok igazán kiteljesedni. A Székesfehérvári Baptista Gyülekezetben sokat szolgáltam gyerekkoromtól fogva, ugyanis édesapám a zenei szolgálatvezető, így elég sokszor volt alkalmam betekinteni a keresztény könnyűzenébe is. Volt lehetőségem akár improvizálni is, amit szeretek, de a klasszikus zene az, amiben igazán jól érzem magam.

Játszik valamilyen zenekarban?

– Jelenleg nem, mert a tanulmányaimra fordított idő nem engedi. Tavaly nyáron a Zeneakadémián alakult egy barokk kamarazenekar, a MilleniArt Ensemble. Nagyon élveztem, hogy részt vehettem benne. Bízom abban, hogy lesznek még ilyen lehetőségek, mert nagyon nagy élmény volt és szakmailag is sokat gazdagodtam általa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában