Egy est, három tánc

2020.10.09. 07:05

Carmen-feldolgozás is lesz a fehérvári balettosok műsorán

Három különböző koreográfia igen kifejező részletét láthattuk csütörtökön a Székesfehérvári Balett Színház próbáján.

Bokros Judit

A Szeszély című koreográfiát a fehérvári társulat mutatja be először Magyarországon Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A társulat jó ideje készül a friss évad első bemutatójára, amelyre Carmen címmel kerül sor október 14-én, szerdán 19 órától a Vörösmarty Színházban. Az esten három darabot láthat a közönség a balettszínház igazgatója, Egerházi Attila, valamint a világhírű Alexander Ekman koreografálásában (ez utóbbiról nemrég már bővebben is írtunk).

A társulat VOK-ban található próbatermében Cser-Palkovics András polgármester és Egerházi Attila ajánlották a műsort sajtótájékoztató keretében. A polgármester kiemelte: március óta ritkán került sor bemutatóra, már csak ezért is különleges ez az esemény. Utalt arra is, hogy az előadást biztonságos körülmények között, a járványügyi helyzetnek megfelelő óvintézkedések közepette rendezik majd meg, hogy minél több táncrajongó látogathasson el rá.

A Szeszély című koreográfiát a fehérvári társulat mutatja be először Magyarországon Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Egerházi Attila a darabokat ismertette

Mint kiderült: a Carmen és az Aritmia az ő koreográfiája, a Szeszély pedig a svéd táncművésznek és koreográfusnak, Alexander Ekmannak köszönhető, s azt tulajdonképpen magyarországi ősbemutatóként táncolhatja el a fehérvári társulat. A Carmen az alapvető emberi érzelmekre, a nő-férfi közötti viszonyra, dominanciára épít. Az Aritmia abszolút ősbemutató, hiszen Egerházi a karantén időszakából kiindulva, a Covid-19 járvány hatására alkotta meg, a megtört életritmus érzékeltetésére. A Szeszély humorral teli darab emberekről, akik a beilleszkedéssel küzdenek, miközben tele vannak kitörni akaró érzelmekkel. A táncosok nagyon örülnek, hogy megtarthatják a bemutatót, amelyre igazi közösséget alkotva készültek. Az igazgató külön kiemelte Cristina Porres Mormeneo balettmester munkáját, valamint három segédjét, illetve elmondta: a kosztümtervezésben egyik táncosuk, Dušana Héraková is közreműködött. Zárásként mindhárom táncból láthattunk részletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában