Koronavírus Fejérben

2020.07.05. 07:00

Egyre több fehérvári kiállítóhely nyílik meg a látogatók előtt

A Hetedhét Játékmúzeumban már nem győzik fogadni a látogatókat, de több más fehérvári kiállítóhely is megnyitott június 30-án.

Bokros Judit

A Hetedhét Játékmúzeum múzeumpedagógusa, Molnár Júlia is valamelyest másként tartja a foglalkozásokat Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kormányrendeletnek megfelelően június 20-a után – a megfelelő óvintézkedések mel­lett – a múzeumok zárt tereiben is lehet látogatót fogadni, így a Szent István Király Múzeum is újranyitott június 30-án. A székesfehérvári kiállítóhelyek közül jelenleg a Fekete Sas Patikamúzeumban, a Deák-Gyűjteményben, a Hetedhét Játékmúzeumban és a Palotavárosi Skanzenben várják a látogatókat. Ezek mellett a Nemzeti Emlékhely is nyitva tart már május közepe óta. Az Országzászló téri épület és a Fő utcai Rendház zárva van, a többi helyszín lépcsőzetesen nyit.

A csoportosan érkező látogatókra különösen odafigyelnek

Pokrovenszki Krisztián mú­zeumigazgatótól megtudtuk: a Csók István Képtár várhatóan július második felétől fogad, ott A kagán lovasa című kiállítást szeretnék megrendezni. Jövő hét keddtől az Új Magyar Képtár is látogatható lesz, a Pelikán Galéria július 10-én, pénteken nyílik egy új tárlattal, a Budenz-ház azonban egyelőre zárva tart, de a remények szerint ott is hamarosan nyithatnak.

Az intézményekben általános szabály a maszkviselés és a kézfertőtlenítés mind a látogatók, mind a kollégák részéről. Továbbá az ajánlott védőtávolságot is be kell tartani. Így most az egyes kiállítóhelyek befogadóképességétől függ, hány embert engednek be. Egyéni látogatóknál nincs létszámkorlát, de a teremőrök figyelnek. Csoportból legfeljebb 15 fős engedhető be, ám ez sem kőbe vésett szabály, minden jelentkező egyéni elbírálás alá esik. A lényeg az, hogy ne legyen tumultus – mondta az igazgató. Plexifalat minden múzeumban terveznek kihelyezni a pénztárak köré, s ez már több helyszínen meg is történt. A költségvetésükből most csak az alapvető működéshez szükséges összeg használható fel, ha ez a helyzet változik, onnantól lehet majd rendezvényt szervezni a járványügyi szabályoknak megfelelően.

A Hetedhét Játékmúzeum múzeumpedagógusa, Molnár Júlia is valamelyest másként tartja a foglalkozásokat
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szűcs Erzsébet művészettörténészt a Deák-Gyűjteményről kérdeztük. Itt az újrarendezett állandó tárlat tekinthető meg, illetve van a hátsó projekthelyiségben egy izgalmas anyag, A modell címmel. Itt olyan szobrokat mutatnak be, amelyeket még nem láthatott a nagyközönség. Ezt a tárlatot az újrarendezés során alakították ki. Eseményeket sajnos nem tudnak tartani, mert kicsik a helyiségek, s azokban a védőtávolság betartásával csak nagyon kevesen tartózkodhatnának; 6-8 főre pedig nem érdemes szervezni. A szoborkiállításhoz is terveztek érdekességeket: modellrajzolást, nyári tábort – ezekről azonban egyelőre le kellett mondani. A Pelikán Galéria viszont – mint fentebb említettük – július 10-én friss tárlattal nyílik újra. A közönség a tavaly elhunyt Acsa Szűcs Imre festőművész emlékkiállításán merülhet el a vizuális gyönyörökben. A körülbelül negyven évet átívelő periódust bemutató anyagban a művész minden korszakából szerepelnek alkotások.

A Hetedhét Játékmúzeum iránt már az elmúlt négy napban is nagy volt érdeklődés – számolt be Nagy Veronika muzeológus.

A családoknak amúgy is természetes igénye az a nyári szünetben, hogy tartalmas élményt találjanak a gyerekekkel. Most ráadásul három hónapon keresztül szinte sehová nem mentek, múzeumba főleg nem, ezért is nagy a lelkesedés. Beindult továbbá a táboroztatás, érkeznek a különféle csoportok. Rájuk különösen odafigyelnek, s ha már tele van a múzeum, akkor várni kell. Ezért most különösen javasolják az előzetes bejelentkezést, de akkor is megoldják a helyzetet, ha ez nem történt meg. A foglalkozásokon szintén ügyelnek a biztonságra, valamint előnyben részesítik a drámapedagógiát a tapintható eszközökkel szemben. Törekednek arra, hogy így is színvonalas múzeumszakmai élményt nyújthassanak. A látogatókat a kiállítóhely egyedi adottságait figyelembe véve engedik be. A kapunál kötelező a kézfertőtlenítő használata, hiszen bent az apró játékokat, kellékeket meg lehet fogni, ezt nem tiltja semmilyen szabály. Ezeket azonban napközben fertőtlenítik is – informált Nagy Veronika.

A Hetedhétben az első várható esemény a nyár végi családi nap lesz, amely a Réber László-tárlathoz kötődik, a 100 éve született grafikusművész évfordulója alkalmából. A tervek szerint augusztus 29-én egyebek mellett interaktív meseelőadásra, kézműves foglalkozásra, társasjátékra, filmvetítésre kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában