pánsípkoncert

2020.07.27. 14:15

A hangszer, amely egyidős az emberrel

Amióta az ember a földön él, a legegyszerűbb nyersanyagokhoz nyúl alapanyagként. A nád ott van a tó, a patak, a folyó, a tenger partján – miért ne lehetne belőle hangszer?

Szanyi-Nagy Judit

Kegye János nem síppal, nem dobbal, nem nádi hegedűvel, hanem pánsíppal varázsolta el dégi közönségét

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Valahogy így kell elképzelni azt, miként vált a nádból különleges hangeszköz: pánsíp. Minderről Kegye János, a hangszer jó ismerője, pánsíp-művész, a magyar kultúra lovagja mesélt, aki szombat este érkezett a dégi református templomba, azért, hogy ott koncertet adjon. Nemcsak klasszikusokat (Mozart, Vivaldi, Bach) hozott el, de azt is megmutatta, miként hangoznak pánsípon a feldolgozott nóták, református nóták, s „kakukktojásként” műsora végén egy Pavarotti- és egy Bocelli-dal is felcsendült.

– Még tavaly, a Magyar falu programban nyertünk közel 4,7 millió forintot rendezvények megszervezésére. Ebből két tábor valósul meg – az egyiket már mögöttünk hagytuk, a másik ezen a héten zajlik –, s Kegye János pánsípművész koncertje is a pályázat keretében jött létre – tudtuk meg Imre Bálint esperestől.

Kegye János nem síppal, nem dobbal, nem nádi hegedűvel, hanem pánsíppal varázsolta el dégi közönségét
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A helyi egyházközségnek több programja is lett volna az idei év folyamán, ám abba a vírushelyzet sajnos beleszólt.

– A pályázattal július vége helyett decemberig kell elszámolnunk, így egy mozgalmas ősz vár ránk annak érdekében, hogy legalább a programok kétharmada megvalósuljon. Noha a tervezett kórustalálkozó nem biztos, hogy létrejöhet, szeretnénk egy ifjúsági alkalmat, egy színházi előadást, illetve egy orgonakoncertet szervezni – mesélt terveikről a lelkipásztor, aki a szombati alkalmon kiemelte: onnan ige, imádság nélkül ezúttal sem térhet haza senki.

A templombelsőt aztán teljesen betöltötte a pánsíp hangja, melyet nemcsak a helyiek, de több vidéki zenekedvelő is ámulattal hallgatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában