Könyvajánló

2020.06.07. 12:00

Egy házasság története Márai tollából – Tóth Melitta kedvence útmutatóként is szolgálhat

Az I. Fehérvári Versünnep győztese, a Budapesten élő, de Fehérvárcsurgóról származó Tóth Melitta egy mindannyiunkat foglalkoztató témát boncolgató könyvet ajánl olvasóinknak.

Elekes Gergő

Melitta számára Márai könyve az abszolút kedvenc

Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

Melitta számára az abszolút kedvenc könyv Márai Sándor Az igazi című regénye. Mint elmondta, azon túl, hogy rengetegszer olvasta már, gyakran csak leemeli a polcról, hogy egy-két részt elolvasson belőle.

Magával az írással Popper Péter előadásait hallgatva találkozott. Ezek egyikében az előadó ajánlott egy könyvet, amely szerint az ember életében nemcsak egy igazi létezik, hanem kettő, három, akár négy olyan személy, akikből kialakulhat az igazi, ha mindkét fél tesz ennek érdekében. Melitta fantáziáját elkezdte mozgatni ez a gondolat.

Melitta számára Márai könyve az abszolút kedvenc
Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

Az 1941-es regény egy zátonyra futott házasság monológja, melynek első felében Márai előbb a feleség (Ilonka), majd a második részben a férj (Péter) szemszögéből meséli el kapcsolatukat: megismerkedésük történetét, a házasságuk időszakát, annak minőségét, tapasztalataikat, de szó esik beteljesületlen szerelmről, és hűtlenségről is. Természetesen hiába ugyanarról a történetről szól mindkét fél mondandója, ég és föld az elbeszélések közti különbség, még ha a főbb karakterek, időpontok, helyszínek meg is egyeznek, az érzések, az indíttatások teljesen másak. A sztori harmadik szereplője egy cselédlány, aki tulajdonképpen a házasság megromlásának okozója.

– Az a nagyon izgalmas a könyvben, hogy Márai mindkét ember lelkivilágát teljesen aprólékosan le tudta írni. Nem csak a férfit, a nőit is. A gyengébbik nem lelkének ilyen mélységű rezdüléseinek ábrázolására rajta kívül talán még Szép Ernő képes férfiként. Zseniális!

A könyvet 16 éves kortól kezdve bárkinek ajánlanám, engem 23 évesen talált meg egy vizsgaidőszakban, aminek meg is lett a rovása, mert letehetetlen írás. Úgy gondolom, hogy fiatalabb korban, amikor az ember még ezen érzések, tapasztalatok előtt állt, akár filozófiai műként, segítségként is lehet forgatni Márai Az igaziját – zárta sorait Tóth Melitta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában