Ilyen sem volt még

2020.06.12. 18:12

A végéhez ért a nyolcadik Csíki Versünnep

Az immár hagyományosnak mondható esemény most először zajlott online keretek között. A résztvevők és a zsűri is bízik abban, hogy utoljára is.

Palocsai Jenő

20200612 Székesfehérvár, Csíki versünnep, zsűrizés. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Csíkcsomortánban nyolcadik alkalommal rendezték meg a versünnepet, melynek ötletgazdája, alapító atyja Varga Sándor volt. Ő már sajnos nem lehet jelen a rangos eseményen, de halálát követően lánya, Varga Anna vitte tovább ezt a kulturális stafétát.

A Csíki Versünnep zsűrije
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A versünnep zsűrije nem mehetett ki Csíkcsomortánba, ezért a Szent István Hitoktatási és Művelődési házban ültek össze, hogy online kapcsolatban lehessenek a képzeletbeli vonal másik végén állókkal, a gyerekekkel, fiatalokkal, akik annyit készültek a nehézségek és a digitális oktatás ellenére. A Szent Cecília Teremben ülő bírálók között volt Vida Krisztina, aki már a kezdetektől fogva támogatója az eseménynek, Vakler Lajos újságíró, Bakonyi István József Attila-díjas irodalmár, Heinci Mika énekmondó, a Misztrál együttes alapítója és Varga Anna, aki bevezetőjében elmondta, hogy a versünnep valódi nyertesei azok, akik hallhatták a szavalatokat. A versenyen indulóknak azt mondta: -Higgyétek el, mindannyian a kultúra nagykövetei vagytok.

A versünnepen mindig vannak helyezések is, ez ebben a megváltozott évben sincs máshogy, ezért a sok jó közül ki kellett emelnie a zsűrinek a legjobbakat. Az első helyen Sándor Rita végzett, Deák Alexandrát, Balló Máriát, Hegedűs Lászlót és Ferencz Ádámot megelőzve. A Vörösmarty Társaság különdíjasa ez évben Pázsint Tímea lett, a Csoóri Sándor Társaság különdíja pedig Fehér Pőrzsét illette.

A közösségi oldalon történő megjelenésnek pozitív hozadéka is volt, így idén először közönségdíjasokat is jutalmaztak, Furtenbacher Dorinát, aki fehérvári és Ferencz Rékát.

Heinczinger Miklós alias Mika 19 órától koncerttel jelentkezik a népszerű közösségi oldalon. Az eseményt IDE kattintva tudja megtekinteni!

A DÍJAZOTTAK NÉVSORA

5. OSZTÁLY

1. Schmutzer Noémi Hanna

2. Ferencz Cecilia, Varga Lotti (Pázmándról)

3. Blága Anna, László Réka, Sándor Petra

6. OSZTÁLY

1. Demeter Éva

2. Zámbó Zsombor (Pázmándról)

3. Szendrei Ádám (Pázmándról)

7. OSZTÁLY

1. Jámbor Joel

2. Gál Ede

3. Halász Kinga, Szabó Zsuzsanna

8. OSZTÁLY

1. Máthé Gyopár BÍborka

2. László Boglárka

3. Dávid Viola, Balla Zsolt

LÍCEUM

1. Sándor Rita

2. Deák Alexandra

3. Ferencz Ádám, Balló Mária, Hegedűs László.

KÜLÖNDÍJAK

A Csoóri Sándor Társaság különdíjasa: Fehér Pörzse

A Vörösmarty Társaságé: Pázsint Timea

FACEBOOK KÖZÖNSÉGDÍJ

1. Furtenbacher Dorina (Székesfehérvárról), Ferencz Réka

2. Sándor Petra

3. Sándor Rita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában