Anya és lánya

2020.06.29. 19:06

A gyertya könnye – Sütő András emlékét idézték Agárdon

A gyertya könnye című előadás volt a város járvány utáni első kulturális közösségi program.

Ocsenás Katalin

Fotó: Ódor Balázs

Anya és lánya, a két marosvásárhelyi színművész volt a Velencei-tavi Galéria vendége június 26-án. A lenyűgöző Kilyén Ilka, Nemzeti Örökség-díjas színművész és a gyönyörű, tehetséges lánya, Ritziu Ilka Krisztina – őt láthattuk Poór István filmjének címszerepében, a Funtinelli boszorkányban is. A gyertya könnye című, Kincses Elemér rendezte esttel érkeztek Gárdonyba. Erős hatású, felkavaróan szép estjük mindenki szívét megérintette a város járványhelyzet vége utáni első kulturális közösségi programján. Nem véletlen, hogy az előadás fináléjában együtt énekelt a közönség a színművészekkel.

Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina előadásában együtt énekelt a közönség a művészekkel Fotó: Ódor Balázs

A gyertya könnye című előadás a fiatalabb és idősebb generáció sokszor ellentétes, konfliktusoktól sem mentes véleményét mutatta be a nemzetről, az erdélyi magyar sorsról, értékeinkről, sérelmeinkről, nemzeti megmaradásunkról, kizárólag Sütői szövegek segítségével. A kibeszélés, megbeszélés által a vélemények közelíthetőek és végül katartikus egyetértésben énekel együtt idős és fiatal, vallva:” Az arcunkat nem szabad elveszítenünk”.

Fotó: Ódor Balázs

Sütő Andrásra – az Anyám könnyű álmot ígér; Csillag a máglyán; Advent a Hargitán írójára, aki az 1990-es marosvásárhelyi könyves-gyertyás felvonulás esemény szónoka és szervezője volt – mártírium várt. „De művei szólnak, suttognak, üvöltenek, kezünkbe vetik magukat a könyvespolcról” – vallja Kincses Elemér. A Nemzeti Összetartozás Évének agárdi eseménye során az erdélyi színművészeknek köszönhetően mindannyian közelebb kerültünk egymáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában