Koronavírus Fejérben

2020.05.05. 15:00

Mobil könyvtárként üzemel a városi könyvtár Abán

Sorra halljuk a hírekben, hogy ilyen-olyan módszerekkel próbálják a települések, községek, de még az emberek is a mindennapjaikban megszokott szükségletekeit kielégíteni, mindezt persze a koronavírus-járványhoz igazítva, tehát minél kevesebb érintkezéssel. Ennek egy ékes példája Abán az úgy nevezett mobil könyvtár.

Korondy Tamás

Magányosan várja vendégeit a gyermeksarok Fotó: Guzner Nikolett

Abán mindig történik valami! Most éppen egy nagyon kedves kezdeményezésen van túl a város, hiszen a Tanka János Közösségi Ház munkatársa és a városi könyvtár vezetője (könyvtárosa), Guzner Nikolett szerint a bibliotéka a zárvatartás ellenére tovább üzemel, mégpedig mobil könyvtári státuszban.

– Az ötlet kitalálásakor az lett volna a tervünk, hogy a könyvtár zárvatartása ne akadályozza meg az olvasni vágyókat abban, hogy jól érezzék magukat, valamint minket se, hogy továbbra is működjön a könyvtárunk – részletezte a könyvtárvezető.

Magányosan várja vendégeit a gyermeksarok Fotó: Guzner Nikolett

– Vannak olyan mozgáskorlátozottak, illetve nyugdíjasok és idősebbek a településen, akik nem is látogathatnak minket a járvány miatt. Az ötlet leginkább miattuk jött létre, hogy segítsünk az idősebbeknek, hogy otthon maradjanak. A rendeléseket telefonon tudják leadni a megrendelők (egyszerre hat kötet a megengedett), amelyeket a könyvár munkatársai összekészítenek, majd kivisznek a megadott címre Aba, Bodakajtor és Belsőbáránd területén. Mindezt természetesen teljesen ingyen, térítésmentesen vállalják a dolgozók.

Guzner szerint a jövő héten már ismét várja vendégeit a létesítmény az eredeti formájában, ugyanakkor bármennyire is jó ötletnek tűnt az elején, mégsem lendült be az előzetesen várt mértékben a mobil könyvtár. Ebben valószínűleg közrejátszik a közeledő nyitás is és a folyamatos bizonytalanság a vírus miatt. – A vártnál kevesebben jelentkeztek könyvekért, de mi örülünk, hogy továbbra is ki tudjuk szolgálni az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában