Hetedhét Játékfesztivál kicsit máshogy

2020.05.09. 08:00

Május 25-ig lehet jelentkezni a Mesélj nekünk! című pályázatra

A szomorú hír az, hogy idén elmarad a gyereknap alkalmából hét éve megrendezett Hetedhét Játékfesztivál. A jó hír viszont az: van pályázat, s a játékmúzeummal most is kapcsolatban lehetünk.

Bokros Judit

A Játékfesztivál nagy közkedveltségnek örvend Fotó: FMH-archív

Azt hiszem, május végén, gyereknap környékén nem nagyon volt olyan fehérvári gyermekes család, amelyik nem látogatott ki a belvárost elfoglaló, kétnapos Hetedhét Játékfesztiválra. S érdeklődők nem csupán Fehérvárról, hanem a környékről is jócskán érkeztek. Nem csoda, hiszen az igényesen megszervezett rendezvény amellett, hogy szórakoztató, sok-sok ismeretet is közvetít.

A játékmúzeum közösségi oldalán kiemel egy-egy tárgyat, játékot

Nos, az ismert körülmények miatt idén a szervezők – a Hetedhét Játékmúzeum és a Fehérvári Programszervező Kft. – lemondtak a fesztivál megrendezéséről. Erről Nagy Veronika muzeológus így nyilatkozott: – A játékfesztivál annyira speciális és annyira a találkozásról, az interaktivitásról szól, hogy nem szerettük volna sem pótolni, sem az online térbe áttenni. Persze ezt nagyon szomorúan vesszük tudomásul, s reméljük, hogy a családok is csalódottak kicsit, mert az azt jelenti, hogy fontos számukra a rendezvény. Játékfesztivál tehát most nem lesz, viszont múzeum vagyunk, ekként pedig az a feladatunk, hogy emlékeztessünk, emléket őrizzünk. Ezért arra gondoltunk, hogy idézzük fel és gyűjtsük össze közösen a fesztivállal kapcsolatos emlékeket, élményeket. Meghirdettük a Mesélj nekünk! című pályázatot, amelyre május 25-ig lehet jelentkezni. Három kategória van: az elsőben olyan rajzokat, képeket várunk bármely technikával, amely a legkedvesebb fesztiválos emléket örökíti meg. A másodikban fotókat kérünk a gyerekek kedvenc otthoni játékáról, egy kis leírással arról, miért az a kiválasztott. A harmadik kategóriában legfeljebb tízperces videókat várunk fesztiválos élménybeszámolóval. A gyerekek nyugodtan meséljék el, mi tetszett nekik a legjobban a korábbi fesztiválokon, mitől érezték jól magukat, milyen benyomásaik voltak. A pályázatokat az info. [email protected] címre küldhetik – mondta Nagy Veronika, s hozzátette: az otthonról beküldött, kedvenc játékokat megörökítő fotók bekerülnek a múzeum gyűjteményébe, amely így gazdagodik.

Szülő, gyerek egyformán jól szokta érezni magát Fotó: FMH-archív

A jelentkezők között hét darab ajándékcsomagot sorsolnak ki a játékmúzeum saját márkás tárgyai, játékai közül. Aki pedig hozzájárul, annak videóját, fotóját, alkotását megosztják a közösségi oldalukon. A Facebookon egyébként látható, hogy a múzeum folyamatosan osztja meg a játékfesztivállal kapcsolatos emlékeket. Egész májusban ezt tervezik, s erre erősítenének rá a gyerekek, szülők emlékeivel, a pályázaton keresztül. A Moskovszky-gyűjteményhez és a Réber-kiállításhoz kapcsolódva pedig különféle tartalmakat tesznek közzé, hogy a hűséges látogatóknak, az érdeklődőknek ne kelljen nélkülözniük az élményt.

A Játékfesztivál nagy közkedveltségnek örvend Fotó: FMH-archív

Aki szeretne, az virtuális sétát tehet a múzeumban, valamint pluszinformációkat találhat azokról a tárgyakról, érdekességekről, amelyek egyébként kissé háttérbe szorulnak. Babák, más játékok kerülhetnek a figyelem középpontjába. Van azonban áthangszerelt múzeumpedagógiai foglalkozás is, amely otthoni körülmények között követhető. A kisiskolás, óvodás gyerekek a szülők segítségével, irányított hanganyaggal keresgélhetnek a múzeumi gyűjteményben. Egy mese hangzik el egy kislányról, s e történethez kötődik a kutatás. Mindezeket Nagy Veronika alternatív megoldásoknak tartja, hiszen mégiscsak az volna az igazi, ha a látogatók újra birtokba vehetnék a múzeumot – addig is azonban a virtuális térben lehet ismerkedni a részletekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában