mozgó járműről zenéltek

2020.05.30. 07:10

A fehérvári Passz kivárta a karantén időszak végét

A harminc éve alakult, jelenlegi formájában öt éve működő rock együttes a minap élőben zenélt.

Bokros Judit

Faragó Péter szerint az élőkoncert-hangulat annyira jó, hogy azt nem lehet online pótolni Fotó: Pesti Tamás (FMH-archív)

Fotó: fmh_foto

A fehérvári Passz közösségi oldalán osztotta meg, hogy március 14-e után e hét csütörtökén szerepel először élőben, közönség előtt. Persze, ezt is rendhagyó, biztonságos üzemmódban tették: az AUFeszt Mobil úgy nézett ki, hogy a csapat egy kisvonatra szállt föl hangszerekkel, majd a mozgó járműről zenélték körbe Angyalföldet.

A zenekart alapító Faragó Péter énekes-gitárost kérdeztük a szereplésről és arról, mi történt velük az elmúlt időszakban.

– Már maga a találkozás, a két próba is nagyon jó volt, hiszen hetek óta nem került rá sor. Az AUFesztet szervező művelődési ház jóvoltából ülhettünk föl mi is a kisvonatra, amely már az előző hetekben is elindult, más zenészekkel. Akusztikus műsorral érkeztünk, és a saját dalokból válogattunk.

A szövegeket továbbra is rendszerint Peti írja, de a többiek – Kristóf Roland (dob), Süle Zsolt (basszusgitár) – is a magukénak érzik őket, másként nem is működhetne jól az egész. A zenész-énekes szerint nincs semmi különleges a szövegeiben, ezek tulajdonképpen átlagosak, mégis, arra figyel, hogy ne sablonosan fejezzen ki velük valamit.

Faragó Péter szerint az élőkoncert-hangulat annyira jó, hogy azt nem lehet online pótolni
Fotó: Pesti Tamás (FMH-archív)

– Kezdettől fogva, még a feldolgozások időszakában is arra törekedtem, hogy saját szerzeményeket játsszunk. És az is fontos, hogy énekeljek, hiába volt nálunk több olyan vokalista, aki engem simán kenterbe vert a hangjával. Számomra nem nyűg a szövegírás, és nagyon fontos a téma. Időről időre azt gondolom, ebben nincs új a nap alatt, pedig dehogynem. Témát mindig lehet találni – véli Péter, aki azonban szándékosan nem akart a koronavírussal kapcsolatos dalt írni.

– Nem csináltunk karaténvideót, – koncertet sem, már csak azért sem, mert alapvetően mindenki nagyon elfoglalt volt. Ezért a saját magunk javára próbáltuk fordítani ezt a nyugalmasabb időszakot. Az igazi koncertélmény annyira jó, hogy annak alternatívájaként nem tudom elfogadni az online változatokat. Látszik rajtuk, hogy valaminek a pótlékai. Ez a vírus egyébként nem érdemel meg egyetlen dalt sem, sokkal inkább fordulhat elő az, hogy az elmúlt hetek hangulata jelenik meg egy-egy számban. Változás ugyanis volt, s ezt érdemes „használni”, ezzel érdemes dolgozni. Mindenki levonhatja a következtetéseket, és akár megtarthat valamit azokból a dolgokból, amelyeket átélt.

Fölmerült, hogy kisvonat Fehérváron is van, tehát a városban is lehetne hasonló szabadtéri zenélést szervezni. A Passz nem zárkózna el tőle – mondta Peti.

Mivel még mindig bizonytalan, hogyan alakulnak a következő hetek, ezért ők sem tudják, mikor zenélhetnek fesztelenül, közönség előtt. A jelen szabályok szerint ugyebár augusztus 15-ig erre nincs lehetőség. Ez még igen messze van, jó lenne, ha esetleg addig változna a helyzet – fogalmazott Peti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában