Még a falra rajzolni is szabad volt

2020.03.01. 07:45

Pesovár Ferenc emlékét is idézve léptek színpadra a Művészetek Házában

Több mint háromszáz diák lépett színpadra a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Nép­dal­-éneklési és Népzenei Verseny megyei, alsó tagozatosoknak szervezett döntőjén.

Bokros Judit

Háromszáz gyermek a színpadon. No, nem egyszerre

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A helyszínen, a Művészetek Házában most még a falra rajzolni is szabad volt: a verseny kezdése előtt, illetve közben a ráérő gyerekek színes, tavaszi mintákkal ékes figurákat színezhettek ki.

A színházteremben folyt a komoly versengés, amelyet négytagú zsűri – Berki Lilla népdalénekes, Németh István népzenegyűjtő, Varró János népzenész, Vavrinecz András népzenész – követett nyomon. A gyerekeket és kísérőiket, illetve a néhány izgatott szülőt Juhász Zsófia, a szervező Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza igazgatója köszöntötte. Elmondta: most is nagyon sok diák szerepel náluk, ezért külön választották az általános iskolás alsós korosztály, illetve a felsős és a középiskolás korosztály döntőjét. Utóbbira a jövő pénteken kerül sor. A szervezők részéről Major Lászlóné Katalintól megtudtuk, hogy a hét, vidéken rendezett területi előválogató alapján negyvennyolc produkció jutott a döntőbe. Így több mint háromszáz fiatal léphetett színpadra. A névadóra tekintettel kiderült, hogy a neves népzenegyűjtő, Pesovár Ferenc idén lenne 90 éves, a versennyel tehát ezúttal az évforduló előtt is tisztelegtek.

Háromszáz gyermek a színpadon. No, nem egyszerre
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A délelőtti szereplések sorát a fehérvári Kodály-iskola Kisrügy énekesduója kezdte, de később fellépett például a tordasi Sajnovics-iskolából Péter Borbála is, aki szép moldvai dallamokat adott elő citerán.

A verseny délután folytatódott, az eredményhirdetést este tartották. Kiemelt arany fokozatot szereztek: a Legénykék, a Pacsirták, a Fülemülék csapata, illetve Nyuli Noémi (Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Á. I.), Kurilla Júlia Mária (Sajnovics János Általános Iskola és AMI Tordas), Pacskó Adrienn (Pászti Miklós AMI Mór), Boda Lotti, Jaksa Rebeka (Napraforgó Művészeti Modell Óvoda, Sárosd), Varga Vanda Vivien (Sárvíz AMI Aba), Ké-

ri Vanessza (Sárszentmiklósi Á. I.), Horváth Rebeka (Bicskei Prelúdium AMI), Fehér Emese Mária, valamint Beke Kincső Rózsa, Laurán Márton és Grépály Domokos (Martonvásári AMI).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában