Lecsöndesítő három óra

2020.03.03. 16:30

Másodszor hangzott el Fehérváron a Máté-passió

Telt ház fogadta a művet eredeti formában előadó fellépőket.

Bokros Judit

A Jézus Krisztus szenvedéstörténetét és halálát a Máté evangéliuma szerinti elbeszélésből feldolgozó mű ősbemutatóját 1727. április 11-én tartották Lipcsében. Az oratorikus passiót a maga közel háromórás időtartamával a zeneszerző leg­terjedelmesebb szerzeménye­ként tartják számon. Ahogy előzetesen elhangzott: a székesfehérvári közönség egyszer már hallhatta a passiót. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar az Ars Oratoria Kamarakórussal együttműködve azonban tavaly úgy döntött, újra előadják a komoly lelki feltöltődést is ígérő, a zenészek és az énekesek számára kihívást jelentő művet. Ezúttal viszont nem közvetlenül húsvét előtt került rá sor, hanem a nagyböjti időszak kezdetén, így akik meghallgatták a passiót, azok rendhagyó módon készülhettek föl lelkiekben az előttünk álló többhetes időszakra. A Szent Sebestyén-templomot azzal is felkészítették a hosszú előadásra pénteken, hogy befűtöttek, így sem a közönségnek, sem a fellépőknek nem okozott kényelmetlenséget a kívülről olykor beáramló hideg levegő.

A passió az Alba Regia Zenekar és az Ars Oratoria Kamarakórus mellett a Kodály Zoltán Iskola Gyermekkórusának, valamint nyolc szólistának köszönhetően szólalt meg, Pad Zoltán karnagy vezényletével. Utóbbiak közül ketten sajnos lebetegedtek, ám helyettük két, szintén kiváló művész vállalta a fellépést.

Az esten a Liszt-díjas Pad Zoltán vezényelt Fotók: Pesti Tamás

Így végül Stefanik Márta (szop­rán), Tillai Csilla (szoprán), Nagy Bernadett (alt), Molnár Anna (alt), Christian Rathgeber (tenor), Gál József (tenor), Najbauer Lóránt (basszus) és Borka Ákos (basszus) énekelte a különféle szerepeket.

A padokban és a pótszékeken helyet foglaló közönség a kihelyezett, igényes szövegkönyvekből pontosan követhette a passió német nyelvű, magyarra fordított szövegét, élvezve hozzá a zene szépségét. A valóban majdnem három óra szinte észrevétlenül telt el, s közben mindenki elgondolhatta magában, számára mit is jelent a közelgő húsvét, a nagyböjt időszaka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában