Hifitorony, „robbanós” tévé, Commodore 64-es

2020.03.10. 08:00

Kis technikatörténet Lepsényben

Technikatörténeti kamarakiállítást nyitott a könyvtár Süle Gábor gyűjtővel közösen. Az előzmények a múlt év őszére nyúlnak vissza, amikor is Gábor a kulturális hét programjai sorában retró bakelitlemez-bemutatót tartott.

Borsos György

Süle Gábor gyűjtőszenvedélye megsüvegelendő

Fotó: Borsos György

A kiállítás egyik részében a látogatók betekintést nyerhetnek az 1980-as évek audiovizuális termékeibe: á la Videoton gyár. A Plútó rádió amolyan nagy méretű „walkie-talkie”, érdekessége: beépített hangszórója mellett egy külső hangfal is rácsatlakoztatható. A többállású kapcsoló váltogatásával kiválasztható, melyik hangszóró működjön. „Tel.” állásban viszont telefonként szuperált, melyen a háziasszony üzenni tudott a férjének a műhelybe, elkészült az ebéd, a megterített asztal csak a ház urát várja!

Persze a kiállítás e részlegének sztárja a Videoton hifitorony, mely a maga korában a csúcsmodellt jelentette. Akinek ilyen van még a birtokában, ma is úgy őrzi, mint a szeme világát. Csak állunk és vágyakozunk, hogy birtokolhassuk ezt a szép, digitális, múlt századbeli eszközt! A sarokban négy lábon terpeszkedik egy Color Star és egy „robbanós” Super Color televízió!

Süle Gábor gyűjtőszenvedélye megsüvegelendő
Fotó: Borsos György

A kiállítás másik fele infotechnikai eszközöket vonultat fel. Úgy is mondhatnánk: a kezdetektől a kilencvenes évek végéig láthatunk több számítástechnikai vagy szabadidős játékot. Példaként említve a Commodore 64-est, floppy meghajtóval. Annak ide­jén a C64-esek szerfölött kiváltságos személynek tűntek kis hazánkban. Van itt még klasszikus Super Mario, illetve a nyolcvanas évekből egy Videoton tv-játék. Mai szemmel egyszerű, de akkoriban a kis pontot egy-egy hosszabb vonallal (ütővel) eltalálni legalább olyan érzés lehetett, mint manapság egy csúcs-PC-játékot játszani. A kamarakiállítás két „hőskori” telefont is bemutat, még az amolyan számtekerős, forgatós modellek közül.

A szervezők hamarosan elindítják a Super Mario-bajnokságot, melyre várják azokat a merész jelentkezőket, akik nosztalgiázni szeretnének, vagy csak egyszerűen egy jót játszani. A kiállítás megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában