Romantikus regény szerelemmel és őszinteséggel

2020.01.20. 14:30

Ami az arénán túl vár: elsőkönyves fehérvári szerző mutatkozott be

Egy fiatal, elsőkönyves fehérvári szerző, Lukács Renáta mutatkozott be a minap a Széna téri Tagkönyvtárban.

Bokros Judit

A képen Lukács Renáta a könyvével, amellyel még több további fehérvári helyszínre is ellátogat

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Lukács Renáta színésznek vallja magát. Ebbéli tanulmányait a Vörösmarty Színház tanodájában sajátította el, s korábban kapott is szerepeket a fehérvári teátrumban. Később dolgozott a sajtóban is, volt rendezvényszervező, animátor, s több más területen kipróbálta magát, a nagy szerelem azonban – saját bevallása szerint – továbbra is a színészet, amelyet jelenleg függetlenként űz, amikor lehetőséget kap rá. Ebből következik az is, hogy Renáta első hivatalos kötetbemutatóján, a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában úgy fogalmazott: egyelőre nem tervez több könyvet írni. Ez volt az a történet, Az arénán túl vár címmel…, amely mindenáron kikívánkozott belőle, mert szeretett volna általa másoknak is adni. Persze, vannak újabb mesélni valók, ám jelenleg nem gondolja, hogy lesz második, harmadik és még további kötete. (Viszont soha ne mondd, hogy soha, tehát nem lehet tudni…)

S hogy mi várta a könyvtár közönségét? Egy kellemes est egy üde, beszédes, őszinte szerzővel, aki a saját maga által is kedvelt romantikus regény műfaját választotta a történetmeséléshez. A könyv főszereplője Rozi, az ifjú színésznő, aki részt vehet egy nagyszabású olaszországi turnén. El is utazik annak biztos tudatában, hogy kapcsolatuk párjával, Olivérrel szilárd, s kibírja a távolság okozta alkalmi nehézségeket. Tivoliban azonban a szereplőgárda tagjai között megismeri Barnit, az öntörvényű lovast, aki a kezdeti ellenállás ellenére leveszi a lábáról… A sztori azért tartalmaz még egy váratlan fordulatot, a végkifejlet nem is annyira egyértelmű, ahogyan azt az ember elsőre gondolná.

Vannak átfedések

Az olvasóban természetesen fölmerülhet, hogy ez a történet saját élmény alapján íródott. Nos, Renáta a bemutatón úgy fogalmazott: valóban vannak átfedések az ő élete, pályája és Rozié között, ám nem minden úgy történt, ahogyan azt a könyvben megírta. Vannak benne olyan részek, jelenetek, amelyet „kikerekített”, „helyre tett” a valósághoz képest. Ám egy turné menetét nagyjából a valóságnak megfelelően lehet lekövetni, még ha a párbeszédek, jelenetek nem is feltétlenül a kötetben olvasottnak megfelelően történtek meg.

A képen Lukács Renáta a könyvével, amellyel még több további fehérvári helyszínre is ellátogat
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Renáta körülbelül nyolc éven át dolgozott a regényén, s miután több kiadóval sem sikerült megegyezni, végül magánkiadásban jelentette meg könyvét, amelyet idén még több fehérvári helyszínen is megismerhetnek az érdeklődők.

A Széna téri Tagkönyvtár vezetője, Komlósi József az esten köszöntőjében azt mondta: szívesen adnak helyet elsőkönyves szerzőknek, így Renátát is örömmel fogadták. Egy hölgy a közönség soraiból a bemutató végén hozzátette: ő már belekezdett a regénybe, amely nagyon olvastatja magát. Jó élményt jelent megismerni Renáta és szereplőinek világát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában