kultúra

2020.01.28. 07:10

„A mi Vízivárosunk” – Könyvbemutató Székesfehérváron

Noha ez már a második könyv, amely Székesfehérvár leg­fiatalabb városrészével, Vízivárossal foglalkozik, mégis hiánypótló.

Szanyi-Nagy Judit

A második, Vízivárosról szóló könyvet egy fehérvári lokálpatrióta, Rostási Szabó Imréné Hegedüs Mária írta Fotó: Pesti Tamás

Az első, már említett városrészről szóló kiadványt Kovács Eleonóra jegyzi, „Víziváros. Egy városrész története” címmel. Fontos információ ez ahhoz, hogy eljussunk a hétfői könyvbemutatóhoz, hiszen a néven nevezett történész 2013-ban, a Szent István-emlékévben egy rendezvény keretében mutatta be kötetét, ahova Rostási Szabó Imréné Hegedüs Mária is meghívást kapott. Ő – személyes elmondása szerint – elolvasta és érdekesnek találta Víziváros kialakulásának történetét, ám úgy vélte, lokálpatriótaként saját maga is hozzá tud tenni a leírtakhoz, különösképpen a második világháborút követő panel­építkezések időszakából. Nos, lényegében ebből az elképzelésből született meg – a többi között Demeter Zsófia történész, valamint az önkormányzat és a múzeum támogatásával – az „A mi Vízivárosunk” című könyv. S hogy a gondolatok ilyen formát öltsenek, abban szintén Demeter Zsófia történész támogatta a szerzőt.

A második, Vízivárosról szóló könyvet egy fehérvári lokálpatrióta,
Rostási Szabó Imréné Hegedüs Mária írta Fotó: Pesti Tamás

Rostási Szabó Imréné Hegedüs Mária negyedik generációs fehérvári lokálpatrióta; édesanyja és édesapja már házasságkötésük előtt is Víziváros lakói voltak. Így a sok ismerős által sok történetet tudott összegyűjteni a szerző, aki legutóbb tegnap mutatta be könyvét a Széna téri tagkönyvtárban. Az eseményen a közönség szemrevételezhette az egykori Víziváros térképét, megismerhette a városrész temp­lomának és plébániájának történetét, de a terület egykori kinézetéről is szó esett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában