Gulag, amiről tilos volt beszélni

2019.11.16. 07:15

Tovább bővül a november 25-i emléknaphoz kapcsolódó fehérvári tárlat

A november 25-i nemzeti emléknaphoz kapcsolódóan ismét tárlattal készült az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének Fejér megyei szervezete. Ezúttal interaktívabb, különlegesebb formában.

Szanyi-Nagy Judit

A fényképekből, grafikákból, könyvcímlapokból és szövegekből építkező dokumentumkiállítás a Gulag, amiről tilos volt beszélni címet kapta. Minden év november 25-én 1953 ugyanezen napjára emlékezünk, amikor is a Szovjetunióból hazatértek azok a politikai rabok és kényszermunkások, akik legalább nyolc évet töltöttek ott. A tárlat címe arra utal: amikor november 25-én az első csoport hazaérkezett, a magyar határon az Államvédelmi Hatóság emberei azt mondták nekik, tilos beszélniük. Máskülönben visszaviszik őket oda, ahol a szörnyű éveket eltöltötték – tudatta velünk Sinka Jenő, a szervezet elnöke.

A kiállítás érdekessége, hogy az összesen tíz tablóból álló tárlat folyamatosan bővül: jelenleg két tabló tekinthető meg a Széna téri tagkönyvtárban, majd miután a soron következő tablóról szóló anyagot leadják a Fehérvár Tv Fehérvári beszélgetések műsorában, az is kikerül a helyszínre. Így hetekig látogatható lesz az egyre gyarapodó, mind informatívabb tárlat.

Vezető képünkön Sinka Jenő egy korábbi Gulág-tárlat kiállításon. Fotó: FMH-Archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában