Az író Eötvös József mellett a másik emblematikus ercsi személyiség

2019.11.22. 07:35

Emlékpadot avattak Ercsiben Gozsdu tiszteletére

Kettős évforduló okán hirdették meg a Gozsdu-emlékévet, amelynek egyik záró akkordja volt csütörtökön az író emlékpadjának fölavatása.

Bokros Judit

A Gozsdu-emlékpadot a művelődési ház mellett helyezték el; pihenni, olvasgatni is lehet rajta Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Az Eötvös József Művelődési Ház és Könyvtár ebben az évben több eseménnyel is tisztelgett Gozsdu Elek író, ügyvéd, ügyész emléke előtt, aki a településen született 170 évvel ezelőtt. A halál évfordulója is kerek azonban, hiszen az író 100 éve, de már Temesváron hunyt el. Gyermekkorának emlékei azonban Ercsihez kötik, s a Duna-parti kisváros felbukkan írásaiban is.

A csütörtöki ünnepi alkalmon Murzsa Kata olvasott föl Gozsdutól, majd sorolta az emlékév korábbi eseményeit. Szerveztek például felolvasó­estet, hirdettek irodalmi pályázatot, ezúttal pedig padot avatnak és cserjét ültetnek az író tiszteletére. Teszik mindezt azért, hogy ezentúl évente emlékezhessenek meg Gozsduról – tette hozzá.

A Gozsdu-emlékpadot a művelődési ház mellett helyezték el; pihenni, olvasgatni is lehet rajta
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szabó Tamás polgármester fölidézte, ő hogyan fedezte föl magának az írót, aki Eötvös József báró mellett a másik emblematikus ercsi személyiség. Az életpályából idézve elmondta: Gozsdut gyermek­évei kötik Ercsihez, márpedig a gyermekkor mindenki számára meghatározó. Később az író tanult Budapesten és Temesváron, dolgozott ügyvédként, újságíróként, s alügyész, illetve királyi ügyész is volt. A szépírói munkásságról szólva elhangzottak az ismertebb művek: Az aranyhajú asszony, A köd, illetve a Tantalus.

– Fontos, hogy emlékezzünk Gozsdura, és minél többekkel ismertessük meg életművét! – hangzott el.

Ezután került sor a cserje elültetésére, majd a jelenlévők közül többen azonnal kipróbálták a padot.

Hétfőn 18 órától Szekernyés János temesvári irodalmár lesz a ház vendége, aki Gozsduról beszél, s felolvassák majd az irodalmi pályázatra beérkezett írásokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában