Tizenöt év munkája

2019.08.10. 11:30

Tájak, emberek, küzdelmek fehéregyensúlyban: megnyílt Fehér Gábor kiállítása

Kollégánk, Fehér Gábor tizenöt évvel ezelőtt kapott otthon egy saját fényképezőgépet. Azóta szenvedélyévé, majd nemrég hivatásává vált a fotózás.

Bokros Judit

20190808 Székesfehérvár Kiáálítási anyag Fehér Gábor kiállításához. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban látható kiállítása az elmúlt tizenöt esztendő munkájának sűrítménye.

Számomra már a cím is megnyerő: Fehér/egyen/súly.

Egyrészt utal magára az alkotóra, Fehér Gáborra, másrészt arra a fotózásnál oly fontos beállításra, amelynek köszönhetően a valóságban látottnak megfelelő, vagyis színhelyes képek készülhetnek. Illetve a cím e kettőnek, tehát az alkotónak és hivatásának a szimbiózisát is kifejezi.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az egyensúlynak igen fontos szerepe van az életünkben, mind fizikális, mind lelki szempontból.

Lényegében azt jelenti: minden rendben van, jól működik, semmiből sincs több vagy kevesebb, mint ami kell, az erők, a hatások kiegyenlítődnek. Egyfajta harmónia is ez az állapot.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A fotózás terén pedig a fehér­egyensúly fogalmának ismerete és gyakorlati használata igencsak fontos, ha a fotós a kívánt állapotot szeretné elérni és jó képet akar csinálni.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kiállítás persze túlmutat a fehéregyensúly fotografáláshoz kötődő fogalmán.

Legalább olyan fontos azoknak a helyzeteknek a bemutatása is, amelyek valamiféle egyensúlyi állapotot, illetve az attól való eltérést ábrázolják. Ezeken érezhető az a másik „fehéregyensúly”, vagyis az adott téma, látvány Fehér Gábor-féle megragadása.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A vegyesen válogatott, riportfotókat és életképeket, természetfotókat is felvonultató kiállítás képei, fényképfelvételei közül elég megemlíteni csupán a meghívón is látható, kitartott pózban egyensúlyozó, szinkronúszó lányokat megörökítő művet.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Vannak azonban kevésbé konkrét fotók is, ahol inkább egy-egy hangulat tükrözi a természet, az emberi lélek kiegyensúlyozottságát.

Fehér Gábor a Fejér Megyei Hírlap fotóriportereként számos eseményt örökít meg. Kedvenc területe a sport, a mérkőzés, a küzdelem dokumentálása – ebből is bőségesen válogatott.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Összességében elmondhatjuk, a kiállítás szeptember 1-ig jó okot ad arra, hogy eljátsszunk az egyensúly, a fehéregyensúly, illetve a Fehér Gábor-i egyensúly fogalmával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában