IV. Béla – Az élet magja

2019.08.16. 09:00

Koronázási szertartásjáték három napon át a Nemzeti Emlékhelyen

Az idén immár hetedik alkalommal épül fel Székesfehérváron, a Nemzeti Emlékhelyen képzeletünk segítségével néhány magasztos órára a középkori Magyarország szakrális központja, a koronázó Nagyboldogasszony-bazilika.

V. Varga József

Koronázási jelenet – a címszereplőt Lábodi Ádám alakítja Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A IV. Béla – Az élet magja című koronázási szertartásjátékot szombaton, vasárnap és hétfőn 21 órától mutatják be a Középkori Romkertben. Hetedik „felvonásához” érkezett az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító sorozat: Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, III. Béla és II. András után most a „második honalapító”, IV. Béla király koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező, a Vörösmarty Színház igazgatója.

A pusztulást hozó tatárjárás után az országot újjáépítő IV. Béla az egyik legjelentősebb az Árpád-ház uralkodói között. A rítus idén is hangsúlyos lesz, de nem uralja az előadást, átengedi a terepet az uralkodó minden szempontból kiemelkedő élettörténetének – mondta el a rendező a darabról, amely a koronázással indul, hogy aztán a szertartás további jelenetei is beleszövődjenek a történetbe.

Az előadás többször is „visszaugrik” az előző évi képekre, megerősítve, hogy egy sorozat egyik epizódját látjuk. Fontos párhuzam a tavalyi előadással Margit jelenléte, akinek személyében a második meghatározó szent lányt tisztelhetjük. Hozzá is kapcsolódik az előadás alcíme. Az élet magja kifejezés egyrészt IV. Béla uralkodását örökíti meg, másrészt azt a tényt, hogy ez a család négy szentet adott az egyháznak: Szent Margit mellett Szent Kingát, valamint Boldog Jolánt és Boldog Konstanciát.

Koronázási jelenet – a címszereplőt Lábodi Ádám alakítja
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A színpadkép kisebb változtatásokkal a tavalyihoz hasonlít, idén is sokszereplős darabot láthat a közönség, színészek és táncosok közreműködésével. Az előadásban nyolcvan határon túli diák is szerepel. A címszereplőt Lábodi Ádám alakítja, felesége, Laszkarisz Mária szerepében Kubik Anna lép színre, Batu kánt Sághy Tamás, a narrátort pedig Mihályi Győző személyesíti meg.

A bajorországi niedraltaichi kolostor évkönyvébe 1241-ben a szorgos barát kezek ezt jegyezték: a Magyar Királyság 350 év után megszűnt létezni. Tévedtek. IV. Béláé az érdem, hogy ez mégsem így lett – emelte ki Szikora János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában