hogy ne csak a telefonon lógjanak

2019.07.27. 15:00

Lebilincselő olvasmányok ifjaknak

Még több mint egy hónap van vissza a nyári szünetből, szóval bőven ki lehet olvasni még egy-egy izgalmas könyvet.

Bokros Judit

Egy jó könyv igenis megszerettetheti az olvasást Fotó: Shutterstock

Jól tudjuk, hogy a tizenéves korosztály figyelmét egyre nehezebb fölkelteni a nyomtatott könyvek iránt, hiszen igen erős a digitális világ által képviselt konkurencia. Ha a gyerekek olvasnak is, azt sokszor számítógépen, az interneten teszik, a rövidebb szövegekre fókuszálva. Vagy marad a videózás, tévénézés, csetelgetés.

Pedig az olvasás nagyon klassz kikapcsolódás lehet, hiszen minden könyv, történet más-más világba viheti el az olvasót, akinek a fantáziáját is megmozgathatja a szöveg. Egy könyvet ráadásul bárhol – buszon, padon – föl lehet csapni, és nem kell hozzá áram.

A Családinet.hu jó kis válogatást hozott össze olyan, fiataloknak szóló könyvekből, amelyek könyvtárosok, tanárok, kiadók és olvasók tapasztalatai alapján izgalmasnak és tartalmasnak bizonyultak, tehát lekötik az ifjabbakat is. Az 5–8. osztályosoknak szóló listán, az 5–6. osztályosok számára kiemelve megtalálható például Roald Dahl Charlie és a csokigyár című könyve, amely a világ legkülöncebb csokigyárosának üzemében tett kalandos látogatást meséli el. Csukás Istvántól a Nyár a szigeten a gyerekek nagy álmának megvalósulásáról szól, vagyis: felnőttek nélkül indulnak táborozni. Ez azonban mégsem olyan felhőtlen mulatság, mint amilyennek elsőre tűnik…

Egy jó könyv igenis megszerettetheti az olvasást
Fotó: Shutterstock

A 7–8. osztályosoknak szóló válogatásban ott van L. M. Montgomery Anne otthonra talál című könyve, illetve maga a sorozat, amely régóta sikeres (tévésorozat is készült belőle). A bájos, cserfes árva lány színt visz örökbefogadói életébe, és sok-sok izgalmas kalandot él át. Szabó Magda továbbra is népszerű, s a fiatal lányok örömmel forgathatják a Születésnap című könyvét, amely Illés Bori 14. születésnapja és az azzal kapcsolatos várakozás körül bonyolódik. Az e korosztálynak szánt művek között van még például Michael Ende A végtelen történet, Rick Riordan A csontlabirintus vagy Böszörményi Gyula Lúzer Rádió Budapest című kötete.

A középiskolásoknak szánt válogatásba bekerült J. D. Salingertől a Zabhegyező, amely szintén örökzöldnek számít, a negyedik iskolából is kirúgott 17 éves gimnazista fiú történetével. Mészöly Ágnes Szabadlábon című regénye egy tizenhat éves magyar fiúról szól, aki egy őrült ötletet megvalósítva egy nap az iskola helyett Münchenbe indul el.

Érdemes próbálkozni, és még a kevésbé olvasó fiataloknak is a kezükbe adni néhány, korosztályuknak való könyvet, mert sosem lehet tudni, melyik válik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában