Sérült és egészséges színészekkel

2019.06.08. 11:10

Különleges Padlás-bemutatóra készülnek a Mol Vidi Arénában

Óriási várakozás előzi meg az Imre Sándor Szeretetszínház június 15-i darabját, melyre olyan hamar elfogytak a jegyek, hogy egy második előadást is be kell iktatniuk a szervezőknek.

Elekes Gergő

Pillanatkép a Padlásból

Forrás: Bartokos Tamás

Amint arról már az Iváncsics Zsolttal készült interjúnkban is beszámoltunk, június 15-én, 15 órától (jegyek még kaphatók) és 19 órától (telt házas) a MOL Vidi Arénában egy nem mindennapi színdarabot láthat a nagyérdemű: szellemileg sérült és egészséges színészek előadásában láthatjuk Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter nagysikerű, Padlás című darabját. A közelgő előadás kapcsán az Imre Sándor Szeretetszínház igazgatójával, Bartokos Tamással beszélgettünk.

Mióta működik a Szeretetszínház és milyen céllal hozták létre?

– 2003-ban alapító tagja voltam a Komédiás Magyar Integrált Színháznak, mely egy Szociális Intézményhez volt köthető. Hosszú szakmai munka után úgy éreztem, hogy nyitottá és mindenki által elérhetővé kell tenni a társulatot. Létrehoztuk az Imre Sándor Szeretetszínházat, mely független színházként működik. A célunk az volt, hogy ledöntsük a falat épek és sérültek között.

Székesfehérváron a Padlást láthatjuk, miért erre a darabra esett a választás?

– Majdnem minden darabunkban benne van az az üzenet, ami fontos a missziónk hirdetésében, így a Padlás című darabban is, miszerint a művészi élmény nyújtásán túl, szeretnénk bebizonyítani a nagyérdeműnek, hogy a sérült emberek, átlépve saját korlátaikat és határaikat, képesek arra, hogy értékeket közvetítsenek, s bebizonyítsák, hogy a társadalom peremére szorulók rétege éppoly értékes és fontos, mint bárki más. Közös előadásainkkal le kívánjuk dönteni az előítéletek korlátját épek és sérültek között, megpróbáljuk a fogyatékosok világát közelebb hozni az épekéhez. Játékunk során azt kívánjuk hangsúlyozni, ami közös, ami összeköt minket, s nem azt, ami szétválaszt.

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán zenéje és Horváth Péter szövege az „örökre szépekről” szól, akik velünk vannak, minden itt élő léleknek fontosak.

Pillanatkép a Padlásból
Fotó: Bartokos Tamás

Kik lesznek a szereplők?

– Darabunkban szociális intézményben élő sérültek és ép színészek játszanak együtt a társadalmi integrációért.

Mit ad a Szeretetszínház a közönségnek?

– Rohanó világunkban egy olyan kapocs jön létre néző és színész között, amitől egy pillanatra megállhatunk, és elgondolkodhatunk rajta, hogy mitől mozog a Föld: a szeretettől. A szereplők, akik maguk is sokszor segítségre és gondoskodásra szorulnak, azért állnak a színpadra, hogy másokon segítsenek, ez esetben az Arany János Speciális Iskola alapítványának.

Fotó: Bartokos Tamás

A darabban maga Iváncsics Zsolt is fellép, akit Bartokos Tamás igazgató csábított a színházba. Zsolt szerepelt már korábban filmekben és voltak színészi ambíciói is, így Témüller szerepét már rá szabva írta meg a rendező.

– Témüllernek van egy dala, de szerencsére nincs hozzá szükség profi énekhangra, mert akkor bajban is lennék – mesélte nevetve Zsolt, aki elmondta, hogy sosem készült színésznek, ám egy nap ott ragadt az Imre Sándor Szeretetszínházban.

Őszintén mondom, nekünk megtiszteltetés a sérült színészeinkkel együtt játszani, elképesztően ügyesek!

A szervezőktől megtudtuk, hogy a 19 órás előadásra olyan hamar elfogytak a jegyek, hogy egy másodikat is be kellett iktatniuk. Ne feledjék a dátumot: június 15. 15 óra (melyre még kaphatók jegyek) és 19 óra, Mol Vidi Aréna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában