Már a harangszóra is táncolt

2019.06.16. 07:00

Hatéves kora óta táncol a fehérvári Sebesi Daniella

A fehérvári Sebesi Daniella még csak augusztusban tölti be 19. életévét, de valószínűleg egy könyvet tudna megtölteni azzal, mit jelent a kitartás, az elkötelezettség. Tudja, hogy az álmokért keményen meg kell dolgozni, mert semmit sem adnak ingyen, de azt is tudja, hogy a bajnokok a célt látják, és nem az aka­dályokat.

Borsányi Bea

Daniella élvezi a csillogást és a közönség szórakoztatását

Forrás: Sebesi Daniella

Daniella hatéves kora óta versenytáncol, nővére javaslatára vitték el szülei Székesfehérváron a Laguna Tánc-Sport Egyesületbe, mert amikor csak zenét hallott – legyen az akár a déli harangszó –, azonnal ritmusra mozdult teste minden porcikája. 15 évesen jött egy lehetőség, és úgy döntött, Kistelekre költözik, ahol a Pro-Art Tánc Stúdióban az egyetlen magyar latin amatőr világbajnok és profi Európa-bajnok Törökgyörgy Melinda és Andrej Skufca irányítja a szakmai munkát. Daniella idén érettségizik, a vizsgák és két verseny között találkoztam vele, amikor legutóbb Fehérváron járt.

Daniella élvezi a csillogást és a közönség szórakoztatását
Fotó: Sebesi Daniella

Novák Istvánnal U21-ben a legjobb 24-be táncolták be magukat

– Éppen most jöttünk haza Angliából, ahol a táncvilág legnagyobb versenyén vettünk részt Blackpoolban – kezdte Daniella. – Ez a megmérettetés még a világbajnokságnál is nagyobb. A világ minden tájáról érkeznek párok, és egy kategóriában több százan is táncolnak. Párommal, Novák Istvánnal U21-ben 150 pár közül bejutottunk a legjobb 24 közé, ez korábban magyar párnak még sosem sikerült – mesélte az ifjú táncos, akinek vannak szép eredményei korábbról is.

De hogy csak az Istvánnal közösen elérteket említsük: tavaly – utolsó hazai ifjúsági évükben – megnyerték az országos bajnokságot latin táncokból, egy évvel korábban pedig az A osztályos országos bajnokságot. A párizsi világbajnokságon két éve bekerültek a legjobb 24 közé, tavaly pedig már a top 12-be is betáncolták magukat. Hazai versenyeken ettől az évtől kezdve már a felnőttek között bizonyíthatnak, első megmérettetésükön mindjárt a 8. helyen végeztek.

Daniella és István tehát szép jövő előtt áll, bár a táncban – legalábbis ami a párok együtt maradását illeti – semmi sem biztos. Istvánnal most több mint két éve táncolnak együtt, de a párok – pontosan úgy, mint a civil életben – sokszor változnak: hol a fiú megy el egy másik lány kedvéért, hol a lány hagyja faképnél társát egy jobb partnerrel való ígéretesebb szereplés reményében. Daniellának is voltak időszakai, amikor nem volt komolyabb partnere, ezért kacérkodott az akrobatikus rock and rollal és a szinkronúszással is. De mivel ebben a sportban az edzők kerítők is egyben, Daniellának is találtak társat. Miatta került Kistelekre.

– A jó szereplés egyik kulcsa, hogy a pár hosszú távon tudjon együtt táncolni, a pár tagjai pedig ismerjék a másik minden rezdülését, legyen köztük összhang és harmónia. Ennek érdekében egyébként járunk kommunikációs foglalkozásokra is, ahol szakember segít nekünk. Egy pár összecsiszolódása többéves folyamat, amiben vannak sikerek és kudarcok egyaránt, amiket fel kell tudni dolgozni a további együttműködésért – árulta el Daniella, akitől azt is megtudtuk, hogy a napi többórás tánc mellett hetente egyszer ba­lettórájuk, kétszer pedig erőnléti edzésük van, sőt, mentális felkészítésen is részt vesznek. Ezeken felül vannak még edzőtáborok és az úgynevezett intenzív napok, amikor egész nap táncolnak.

Ahány tánc, annyifajta érzelem
Fotó: Sebesi Daniella

Ahány tánc, annyifajta érzelem

– Kicsi korom óta szeretem a szép ruhákat, a csillogást, a sminket, s élvezem, hogy a táncommal szórakoztathatom a közönséget. Azt is szeretem, hogy a tánccal nagyon jól kifejezhetők az érzelmek. Ahány tánc, annyifajta érzelem, amiket mindig igyekszem beletenni az előadásomba, és így közvetíteni azokat a nézők felé, miközben magam is kiteljesedem bennük – vallotta Daniella, akinek a csacsacsa és a rumba a kedvence, és aki korábban tíztáncos volt, vagyis sztenderd táncokat is táncolt. Pistussal – ahogy ő hívja partnerét – azonban csak latin táncokkal versenyeznek.

– Jövőre szeretnénk Blackpoolban döntőt táncolni, de a végcél persze világbajnokságot nyerni. Szépen lépegetünk előre, és mindig egy kicsit feljebb jutunk. Remélem, hogy az álmok egyszer tényleg valóra válnak – mondta Daniella. A következő lépés pedig Mannheimben a German Open lesz ezen a hétvégén, aztán úgy néz ki, ősztől a Táncművészeti Egyetemen folytatja tanulmányait az ifjú táncos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában