Aranyat érő kiemelkedő művészi munkásság

2019.04.04. 14:15

Aranyember-díj: Ecsedi Mária szívből örül a váratlan elismerésnek

Ecsedi Mária képzőművész a Fehérvár arculatának alakításában végzett munkájáért kapott Aranyember-díjat.

Bokros Judit

Ecsedi Mária ezúttal is készül a kortárs fesztiválra

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület harmadszor adományozott Aranyember-díjat, melyet idén hárman vehettek át. A Fehérváron több mint öt évtizede jelen lévő és alkotó Ecsedi Máriá­nak kiemelkedő művészeti és művészeti közéleti munkájáért mondtak köszönetet az elismerés átadásakor.

Való igaz, a képzőművész által tervezett egyedi, gyönyörű cégérek – például a Fő utcán –, a grafikai munkák, az Órajáték figurái vagy a kortárs fesztiválra évente tervezett művészzászlói mind hozzájárultak ahhoz, hogy Fehérvár belvárosa kellemesebb, hangulatosabb, esztétikusabb legyen. Ecsedi Mária munkásságáról közel két éve, a húszéves Székesfehérvári Művészek Társasága jubileu­mán jelent meg szép album. Ebben jól követhető pályafutása, megcsodálhatók érzékeny szemmel és lélekkel kivitelezett művei. Láthatóan jelen van továbbá a helyi művészeti, közéleti események jó részén, sokszor látni férje, Ujházi Péter képzőművész társaságában.

Ecsedi Mária ezúttal is készül a kortárs fesztiválra
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ecsedi Mária most is készül a májusi Kortárs Művészeti Fesztiválra, melynek témája az újrahasznosítás. Tervezi, hogy zászlói ezúttal a Zichy liget és a Fő utca közötti átjárórész fölé kerüljenek valamilyen módon, ezzel is jelezve: ezen a helyen, a ligetben most történik valami.

Elmondása szerint cégérek tekintetében az utóbbi időben változást tapasztal: a kereskedők, cégek inkább ügynökségekre bízzák az arculat megtervezését. Ám arról például szó volt, hogy a Hetedhét Játékmúzeumnak tervez valamit, ami a jövőben még megvalósulhat.

Ecsedi Máriát igazi meglepetésként érte az Aranyember-­díj. – Úgy gondolom, hogy aki „Arany­ember”, az valamiért nagyon fontos. Én azonban egyáltalán nem érzem magamat annak, ezért is lepett meg, hogy bekerültem ebbe a körbe. Az egyesületet nem túl régen ismerem, mert felkértek, hogy nyissak meg egy gyermekrajz-kiállítást. Azóta járok az előadásaikra, amikor tudok, s nagyon jó társaságot ismertem meg – jegyezte meg az elis­merés kapcsán, amelynek szívből örül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában