A népzene maga az élet

2019.03.18. 14:31

Ünnepi népdaléneklő verseny volt Enyingen

„A népzene nemcsak egy lepréselt virág, hanem maga az élet.” Lajtha László idézetével köszöntötte Szecsődi Rita zsűri elnök a március 15-i népdaléneklő verseny indulóit.

feol.hu

Fotó: olvasó

Az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 28. alkalommal rendezte meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharca emlékező népdalos ünnepi rendezvényét. Öt településről hatvankét induló huszonkét produkcióval állt a Hajdú Zoltán terem színpadára. A Juhász Lívia szolfézs tanárból, Purger Mercédesz igazgatóhelyettesből és Szecsődi Rita abai tanárnőből álló zsűri minden indulót megjutalmazott teljesítményéért. Az éremtábla összesítése: négy bronz, négy ezüst, hat arany, öt kiemelt arany minősítés és egy különdíj.

A gyerekek és felkészítő tanáraik is a népdalok kiválasztásával és előadásuk módjával igazán felemelő módon emlékeztek meg a forradalom és szabadságharc hőseiről.

Fotó: olvasó

A népdaléneklő verseny különdíjasa a Litéri Pacsirták Csapata lett. A Litéri Református Általános Iskola 2. osztályos énekeseit Pintér Katalin tanárnő készítette fel. A kiemelt arany fokozatot elért diákok: Illés Dóra (a dégi Dr. Kovács Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 5.-es diákja, felkészítő tanára Imre Bálintné), Cserrengő Énekcsoport és Ködmön Citerazenekar (Seregélyes, Nagy Imola), Dabóczy Hanna (8. osztály, székesfehérvári Talentum Református Általános Iskola, felkészítette: Dabóczy Márta), Horváth Erzsébet (a lajoskomáromi Gesztenyefasori Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2.-os diákja, tanára: Lindemann Mónika).

Fotó: olvasó

Az eredményhirdetést követően az öt kiemelt arany minősítéssel díjazott produkciót még egyszer előadták.

Fotó: olvasó

Régi tinódis hagyomány szerint az ünnepség közös népdalénekléssel zárult, ahol nemcsak a diákok és tanáraik, hanem szüleik és testvéreik is együtt énekeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában