mi a titka a herendi porcelán sikerének

2019.02.21. 15:00

Méltó környezetben láthatók a porcelánok Csurgón

Herendi porcelánokból nyílt elegáns kiállítás – stílusosan – a Károlyi-kastély díszebédlőjében.

B. Kiss László

Klasszikus és modern herendi porcelánok is láthatók

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A terem közepén álló hosszú asztalt azzal az abrosszal terítették le, amelyet Károlyi Geraldine 1881-ben megrendezett esküvőjén is használtak. Erre helyezték el a terítékeket, amelyek között nincs kettő egyforma. A kiállítás – zárt körben tartott – szerdai megnyitóján Károlyi Angelica köszöntötte a vendégeket, akik között több ország magyarországi diplomáciai testületének tagjai is jelen voltak. Majd Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója adott rövid ismertetést az üzemről, ahol még mindig kézzel festik a porcelánokat.

– Arra, hogy mi a titka a herendi porcelán több mint másfél évszázada tartó sikerének, nem lehet egy szóval válaszolni. Ehhez több tényező együttes hatása szükséges. Mindenképpen hozzájárultak azonban a világkiállítások – fogalmazott a vezérigazgató, aki elmesélte, hogy 1851-ben Londonban az első világkiállítás alkalmával Viktóriának annyira megtetszett a herendi porcelán, hogy egy nagyobb készletet rendelt. Azóta is a pillangókat és babarózsákat ábrázoló minta, a Viktória a legismertebb.

Klasszikus és modern herendi porcelánok is láthatók
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az 1826-ban alapított üzem formakészlete 16 ezer, mintakészlete mintegy négyezer darabból áll, és ezeket kombinálni is lehet.

A tárlatot Miklósa Erika operaénekes nyitotta meg. Szavaiból kitűnt: ő maga is büszke tulajdonosa egy Viktória mintás herendi készletnek, amit ráadásul használ is. A kiállítás szerdától, február 21-től március 25-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában